İşgalciler, "Jeostratejik İstikrar" Mavrası Sıkıyor: Çin ile Rusya Ortak Açıklama Yaptı

TAKİP ET

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Çin'i ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün, küresel yönetişime ilişkin ortak bir açıklama yayımladı.

Çin virüsü salgınının sürekli yayılmasının uluslararası durumdaki değişimi hızlandırdığına, küresel yönetişim sistemini daha dengesiz hâle getirdiğine ve ekonomik kalkınma sürecini ciddi şekilde etkilediğine işaret edilen açıklamada; yeni küresel tehditlerin ortaya çıktığı, dünyanın dalgalanma ve değişikliklerle dolu bir döneme girdiği belirtildi.

Açıklamada, uluslararası toplumun fikir ayrılıklarını bir kenara bırakarak uzlaşıları arttırması ve iş birliğini güçlendirmesi, dünya barışını ve jeostratejik istikrarı koruması; daha adil, demokratik ve makul bir 'çok kutuplu' uluslararası düzenin oluşumunu hızlandırması gerektiği bildirildi.

Bir yanda Çin tarafından Türklere Doğu Türkistan'da soykırım uygulanırken diğer yanda ise Ukrayna ve Gürcistan'da Rus işgalinin devam etmesine ve üstelik Rusya'nın Doğu Avrupa, Kafkasya hatta Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı istikrarsızlaştırmasına rağmen söz konusu açıklamada, insan hakları meselesinin siyasileştirilmesine karşı çıkıldı. Diktatörlerce yönetilen söz konusu iki işgalci güç, ortak açıklamalarında "demokratik" model konusunda tek bir standart bulunmadığına dikkat çekerek egemen ülkelerin kendi istedikleri kalkınma yolunu seçme yönündeki meşru haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, “Bütün ülkeler, merkezinde Birleşmiş Milletler’in (BM) bulunduğu uluslararası sistem ve uluslararası hukuk temelinde kurulan uluslararası düzeni kararlı bir şekilde savunmalı. Hiçbir ülke bunun istisnası değil. Dünyadaki güçlü ülkeler, özellikle BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri, karşılıklı güveni artırarak uluslararası hukuku ve bu temele dayalı uluslararası düzeni korumaya öncülük etmeli. Uluslararası siyasî ortamdaki dalgalanmalar şiddetlenirken, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri, doğrudan diyalog yoluyla tüm insanlığın karşı karşıya bulunduğu sorunlara çözüm bulmalı, küresel istikrarı korumak amacıyla zirveler düzenlemeli. Uluslararası toplum, ideolojik olmayan, açık ve eşit çok taraflılık ilkesinde ısrar ederek ayrışma yerine dayanışma, zıtlaşma yerine iş birliğinden taraf olmalı” ifadelerine yer verildi. 

Çin Rusya Çin ile RUsya'dan ortak açıklama çin virüsü koronavirüs salgın pandemi küresel yönetişim Birleşmiş Milletler BM Güvenlik Konseyi Doğu Türkistan Uygur Soykırımı Uygurlar Kırım Kırım Tatar Ukrayna Gürc