İsmail Saymaz: Suriyeliler Mülteci Değil, Bunlar Geçici Koruma Altında, Bu Sonlandırılabilir Bir İşlem

TAKİP ET

İsmail Saymaz ve Kadri Gürsel, Suriyelilerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş geçtiğimiz günlerde şehrin demografik yapısına ilişkin dikkat çekici uyarılarda bulunmuş ve "Böyle giderse biz azınlığa düşeceğiz. 12 yıl sonra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Suriyeli olacak. Toprak almaları yasak ama Türk ortakları üzerinden ara senediyle sürekli toprak alıyorlar. Uyarıyorum: 'Hatay gidiyor'" demişti. 

Önlem Alınmazsa 12 Yıl Sonra Hatay Suriye'ye Teslim


AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise "Muhalefet seçimleri kazanırsak Suriyelileri göndereceğiz diyor, biz göndermeyeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

Erdoğan: Muhalefet Seçimleri Kazanırsak Suriyelileri Göndereceğiz Diyor, Biz Göndermeyeceğiz


DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia ederek Suriyelilerin gönderilemeyeceğini iddia etmiş, "Yapamazsınız" demişti. 

Ali Babacan'dan Tepki Çeken Açıklamalar


Buna karşın CHP ve İYİ Parti gibi Millet İttifakı'nın başat partileri, Şam yönetimiyle ilişkilerin düzeltmeyi ve Suriyelilerin geri göndermeyi vadediyor.

Kılıçdaroğlu: Suriyelileri Davul Zurnayla Yolcu Edeceğiz

Türk Milleti Mutabakat Halinde: Suriyeliler Dönmeli

Erdoğan'ın açıklamasıyla gündeme gelen Suriyeli meselesini Halk TV'deki Konuşmasak Olmaz programında değerlendiren İsmail Saymaz ve Kadri Gürsel, MetroPOLL Araştırma'nın Ağustos 2021'de gerçekleştirdiği bir araştırmanın sonuçlarını aktardı. Araştırmaya görevatandaşların yüzde 81,7'si "Sığınmacılar ülkelerine geri dönmeliler" düşüncesine katılıyor. Halkın yüzde 10,8'i bu düşünceye katılmıyor, yüzde 7,5'i ise fikrinin olmadığını belirtiyor.

"Özelde Suriyeliler, genelde düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesi Türkiye'nin mutabakata vardığı hemen hemen tek konu" diyen İsmail Saymaz, Kadri Gürsel'in "Mülteci diyor ya Cumhurbaşkanı, bunlar mülteci değil ki" demesi üzerine şu ifadeleri kullandı:

İsmail Saymaz: "Bunların özel bir statüleri var: Geçici koruma denilen özel bir düzenleme ve geçici koruma sonlandırılabilir bir işlem. Kişi belirli suçlara karıştığında bu işlem sonlandırılabilir. Bu mültecilik gibi, sığınma gibi, uluslararası koruma altına alındığınız bir statü değil. Geçici sığınmacı ya da geçici koruma statüsü elde etmiş kişiler denebilir. Düzensiz göçmen diyelim. Türk toplumu başta Suriyeliler, Afganlar, Iraklılar, doğudan ve güneyden gelenler açısından bir mutabakat halinde. Yani bunun artık bir külfete, bir yüke dönüştüğünü ve bunun bir hal yoluna konması gerektiği..."

Kadri Gürsel: "Milli kriz, milli kriz..."

İsmail Saymaz: "Yapılması gerekenler belli, Suriye'yla barışacağız. Yahu İsrail'le barışacağız. Beştepe'de Yahudi dini töreni yapıldı. Yapılsın da. Birleşik Arap Emirlikleri'yle barışıldı. Ukrayna-Rusya krizi götürülüyor. İsrail'le bile barışıyorsanız Esad'la neden barışamıyorsunuz? Esad'la müzakere masasına oturmak ve Suriyeliler bahsini Esad'la görüşmek gerekiyor."

 

ismail saymaz kadri gürsel milli kriz suriyeliler geçici koruma mülteci bu sonlandırılabilir bir işlem recep tayyip erdoğan göndermeyeceğiz deva partisi ali babacan zafer partisi ümit özdağ hatay lütfü savaş