İstanbul'da Toplu Ulaşıma En Az Yüzde 50 Zam Yolda

TAKİP ET

İstanbul'da toplu ulaşıma en az yüzde 50 zam bekleniyor

İETT Kağıthane garajında düzenlediği basın toplantısında konuşan İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, maliyet artışlarının çok yükseldiğini, döviz kuru ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan yükselişi hatırlatarak "Enflasyonda da ciddi artış yaşandı. Bu ana sebepler nedeniyle İETT hizmet üretim maliyetlerinde olağandışı bir artış yaşandığı bir dönem içerisindeyiz. Geçen yıl 7,3 lira olan motorin maliyetimiz bugün itibariyle 18,7 liraya yükseldi. Personel maliyetlerimiz de yüzde 40 artış gösterdi" dedi.

İETT'nin şehre 6 bin araçla hizmet verdiğini, araçların günde 600 bin litre motorin tükettiğini belirten Bilgili, "Motorindeki artışın bizim bir yıllık bütçemize maaliyeti 2.5 milyar lira seviyesini buldu. Mazot giderinin içinde de ÖTV ve KDV gideri söz konusu. Bu da yıllık yaklaşık 1 milyar lira seviyesinde. Toplu taşımada kullanılan akaryakıtın ÖTV'den ve KDV'den muaf tutulması yönünde de devletimizden bir talebimiz var" diye konuştu.

Dolar Kurunun Etkisi

2011 yılında bir yolcunun maliyetinin 1 dolar, bir tam biletin de 1,75 lira olduğunu belirten Bilgili, "Şu anda 3 tam biletle 1 dolar seviyesi gibi, yani 1 bilet 35 cent seviyesine indiğini görüyoruz. Daha birkaç ay öncesine kadar, 2 tam bilet ile 1 litre motorin satın alabiliyorduk. Şimdi 1 litre motorin alabilmek için neredeyse 4 tam bilet harcamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Giderlerin yüzde 70'ini İBB'nin desteğiyle yürütebildiklerini belirten Bilgili, "Bir yolcunun maliyeti bize 12,3 lira bir tam biletin fiyatı 5.5 lira. Yılda 1 milyar yolculuk gerçekleştiğini düşünürsek bu rakamın neredeyse 10 milyar liraya yakın belediyemizin bütçesine bir yük oluşturacağı da çok açık" dedi.                    

"Yüzde 50'den Az Olacağını Düşünmüyorum"

Taksici ve minibüsçü esnafının maliyet artışları nedeniyle hizmet veremez hale geldiklerini belirten Bilgili, zam taleplerinin yüzde 50 ile yüzde 100 aralığında olduğunu belirterek "İlk UKOME'de mutlaka UKOME gündemine bununla ilgili bir öneri ile gelecektir ve bu rakamın da yüzde 50'nin altında olacağını düşünmüyorum. Dar gelirli vatandaşımıza hizmet veriyoruz yoğun olarak. 3'te 2'sinden fazlası ya işe ya okula gidiyor. Yani zorunlu seyahat yapan yolcular. Yani sefer sayısı azaltma yoluna gitmemiz birçok şeyi aksatır. Bizim bunu yapma imkanımız yok" ifadelerini kullandı.

iett istanbul toplu ulaşım zam yüzde 50 alper bilgili ukome