İsviçre Maliye Bakanı: Credit Suisse'im Batışı İsviçre Ekonomisini Çökertebilirdi

TAKİP ET

İsviçre Maliye Bakanı Karin Keller-Sutter, ülkenin en büyük ikinci bankası Credit Suisse'in UBS tarafından devralınmasının ülkenin çıkarları için gerekli olduğunu söyledi. Bakan, Credit Suisse'in iflas etmesi halinde küresel bir finans krizine yol açabileceğini belirtti.

İsviçre Maliye Bakanı Karin Keller-Sutter, ülkenin en büyük ikinci bankası Credit Suisse’in UBS tarafından devralınmasının ülkenin çıkarları için gerekli olduğunu söyledi. Bakan, Credit Suisse’in iflas etmesi halinde küresel bir finans krizine yol açabileceğini belirtti.

Hükümet hızlı davrandı

Le Temps gazetesine verdiği röportajda Keller-Sutter, “Koşullar dikkate alındığında, devletin ve vergi mükelleflerinin yükünü en aza indirmek için elimizden gelenin en iyisini yaptık. Yetkililerin kararlı müdahalesi olmasaydı, pazartesi sabahı Credit Suisse’in iflasıyla birlikte İsviçre ekonomisinin muhtemel çöküşüne de uyanırdık.” dedi.

Skandallarla sarsılan banka

Credit Suisse, kara para aklama davasına dahli gibi son yıllarda bir dizi skandalla gündeme gelmişti. Mart ayında ABD’de Silikon Vadisi Bankası’nın iflası ve küresel bir bankacılık krizi endişesiyle, Credit Suisse’e yönelik yatırımcı güveni 15 Mart’ta çökmüştü. Hükümet 20 Mart’ta piyasalar yeniden açılmadan önce, hafta sonunda hızlı bir devralma operasyonu yürütmüştü. Hükümet garantileri ve İsviçre Merkez Bankası tarafından sağlanan likiditeyle 120 milyar dolar masaya konmuştu.

"Batamayacak kadar büyük"

Credit Suisse, küresel finans sistemini izleyen Finansal İstikrar Kurulu’na göre ‘dünyanın en önemli bankalarından biri’. Uluslararası bankacılık sistemi için küresel bir öneme sahip olan banka, batamayacak kadar büyük kabul edilen dünya çapındaki 30 banka arasındaydı. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Axel Lehmann ise bankayı kurtaramadıkları için özür dilemişti.

(Euronews)

credit suisse isviçre banka