İYİ Parti'de 'Fezleke' Krizi! Ağıralioğlu Kazan Kaldırdı: Evet Diyeceğim

TAKİP ET

Meral Akşener'in fezleke konusunda 'geçit vermeyeceğiz' diyerek İYİ Parti'nin kararını açıklamasına rağmen eski Parti Sözcüsü Ağıralioğlu, sessiz protestosunu bir adım öteye taşıyarak 'evet' diyeceğini söyledi.

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili TBMM'ye gelecek fezlekelerin yarattığı tartışmaların merkezinde sürecin başından itibaren İYİ Parti yer aldı. Kendisini merkez sağda konumlandıran partinin özellikle HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını ilgilendiren fezlekelerde nasıl bir tavır takınacağı ilk günden itibaren merak konusu oldu.

AKP ve MHP'den 'terörle arasına mesafe koyma' gerekçesiyle yoğun bir baskı gören İYİ Parti için uzun süre parti kararı alınmayacağı ve milletvekillerine bu konuda bağımsız karar alma hakkı tanınacağı iddiası, hakim fikir haline geldi.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti'ye 'karar ver' çağrı ve baskısı gündemi meşgul ederken gözlerin çevrildiği Meral Akşener yerine partiden ilk açıklama eski Sözcü ve mevcut Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu'ndan geldi. Ağıralioğlu'nun "Biz HDP'yi problemli görüyoruz, terörün gölgesinde görüyoruz. Dillerini problemli görüyoruz. Dolayısıyla böyle milletin meclisinde bu siyasi dille, bu üslupla siyaset yapmalarını doğru bulmuyoruz. Evet diyeceğiz" şeklindeki açıklamalarının parti kararı olduğu düşünüldü ve kriz, bir süre daha hissedilmedi.

Krizin ayak sesleri ise sosyal medyadan geldi. 'Türkiye Gerçekleri' isimli bir Twitter kullanıcısının "İYİ Partinin fezlekeler için parti kararı yokken konuşmanın altında art niyet ararım... Siyaset ben merkezciliği red eder" şeklindeki eleştirisinin odağında Ağıralioğlu'nun bulunduğu açık bir şekilde anlaşılırken bu paylaşımı beğenenler arasında partinin Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan gibi isimlerin de yer alması dikkat çekti.

Dikkat çeken çıkışlar birçok kez parti temsilcileri tarafından eleştirilen Ağıralioğlu'nun böylelikle 'fezleke' tartışmalarında da aykırı bir tavır benimsediği ve parti kararını beklemediği böylelikle anlaşılmış oldu.

Akabinde partinin grup toplantısında Genel Başkan Meral Akşener, fezlekelere dair detaylı bir açıklama yaptı. Partisinin terörle arasına ciddi bir mesafe koyduğu ve HDP'ye bu noktada sert eleştiriler yönelttiğini hatırlatan Akşener, buna karşın fezlekelerin 'millet iradesini hiçe saymak' anlamına geldiğinin de farkında olduklarını kaydetti.

Akşener'in konuşmasını "Merak ediyorlarmış… İYİ Parti fezlekeler geldiğinde ne yapacakmış? Elbette, vatandaşı iki yumruk arasında sıkıştıran bu utanmazlığa geçit vermeyeceğiz. Elbette, milletimizin hür iradesine saygı duyacağız. Elbette, siyasi şovun değil, hakkın ve hakikatin yanında duracağız. Bu kadar basit, bu kadar net" ifadeleriyle noktalaması ise parti içindeki krizin tamamen ayyuka çıkması anlamına geldiği o sırada grupta ortaya çıkan görüntü ile net bir şekilde anlaşıldı.

Grupta ön sıralarda oturan İstanbul Milletvekili Ağıralioğlu'nun bütün salonun aksine Akşener'i alkışlamayarak 'sessiz bir protestoyu' tercih ettiği herkesin dikkatini çekti. Tartışmanın fezlekelerin TBMM'ye gelmesinin ardından oylamada İYİ Parti'den fire verilebilecek olması ile büyüyebileceği düşünülürken Ağıralioğlu, bu adımı beklemeyerek Habertürk ekranlarında konuşmayı tercih etti.

Adeta Genel Başkan Akşener ve partinin kararına karşı kazan kaldıran Ağıralioğlu, "Fezleke oylamalarına da tamamen aklım, kalbim, vicdanım ve gözüm açık elimi kaldıracağım ve evet diyeceğim" sözleriyle partisiyle yaşadığı görüş ayrılığını gözler önüne serdi.

Programda "Biz, gençlik yıllarımızdan itibaren teröre karşı şuurlu ve gözü açık bir hayat yaşadık. Terörle ilgili hassasiyetimiz de çok net ve bellidir. Milim sapmadık" ifadelerini sarf eden Ağıralioğlu, fezleke konusunda farklı bir görüşü benimseyen Akşener'e de ağır ithamlarla yüklenmiş oldu.

İYİ Parti'nin fezleke oylamasında nasıl bir tablo çizeceği ve sonrasında parti içinde ne gibi gelişmeler yaşanacağı ise merak konusu.

yavuz ağıralioğlu lütfü türkkan meral akşener iyi parti fezleke hdp evet diyeceğim iyi parti'de kriz hdp akp mhp devlet bahçeli geçit vermeyeceğiz sessiz protesto