İYİ Partili Usta: EPDK Bir Kısım Firmaların Emrine Girmiş

TAKİP ET

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Enerji Bakanlığı'nın Meclis'te yaptığı sunumu sıradan bulduğunu ve Paris İklim Anlaşması gibi Türk ekonomisine etkileri olacak bir konu hakkında sadece tek bir cümle söylendiğini belirterek "Hatta bütçede bu konuda ne ayırmışlar diye baktığımız zaman Enerji Bakanlığı bütçesinin on binde 5'i kadar bir bütçe ayrılmış, yani AKP hükümetleri bazı konuları çok büyütüyor verdikleri önem 2,5 milyon liralık ödenek kurulmasından ibaret" dedi.

"Elektrik piyasasıyla ilgili temel birtakım sorunlar var. Elektrik üretiminde ciddi bir serbestleşme var ama piyasa çalışmıyor. Çünkü hemen hemen bütün alımların fiyatları belirlenmiş ve garanti altına alınmış" diyen Usta, "Elektrik fiyatları artıyor. Diğer bir konu ise elektrik iletim hatları ile ilgili yapılan yatırımlar yetersiz. Bu niye kritik? Bir yerde elektriği üretiyorsunuz, bunu bir yerden bir yere taşımanız lazım. Çok ucuz elektriği ürettiğimiz yerlerde iletim hatlarındaki kısıtlılık nedeniyle ucuz elektriği taşıyamıyoruz, sisteme pahalı elektrik veriliyor. Böyle bir çarpıklık var" şeklinde konuştu.

Elektrik kesinti sürelerini arttığını belirten Usta, "Yatırım veriyoruz. Dağıtım şirketlerinin yatırım parası hazineden çıkıyor. Bu paralar yüksek paralar ama bu paralara rağmen elektrik kesinti süreleri artıyor. Demek ki ne var? Denetlenmeyen bir alan var. Bizden parayı alıyor bazı dağıtım şirketleri fakat yatırımını yapmıyor. Ve EPDK denetlemiyor arkadaşlar. EPDK bağımsızlığını tamamen kaybetmiş, bir kısım firmaların emrine girmiş durumda. Bu nedenle elektriği de akaryakıtı da doğal gazı da pahalı tüketiyoruz. Bir iddiam da şu bakın 2020 yılına ilişkin elektrik kesinti süreleriyle ilgili verilerle de oynanıyor. 2018-2019'u size verdim ama 2020 verileriyle oynandığına ilişkin de elimizde bilgi var" dedi.

Limak Hisselerini İngiltere'deki Şirketine Neden Devretti?

Limak'ın enerji hisselerini İngiltere'deki bir şirketine sattığını belirten Usta, "Nihat Özdemir, Limak'a ait Uludağ EDAŞ'ın bütün hisseleri yine aynı şirkete ait Londra merkezli bir firmaya satılıyor. Bunu niye yapar? Yabancıya satsa, anlayacağım. Burada enteresan bir durum var. Burada geçiyor, 'İngiltere ve Galler kanunları uyarınca tescil edilmiş ve kayıtlı ofisi Londra Birleşik Krallık'ta bulunan Uludağ Power Networks UK Limited'e devrediliyor' bu üzerinde durulması gereken hassas bir noktadır. Yani biraz da toplumda 'Bunların hesabı sorulacak' denildiğinden midir bilmem, yurt dışındaki kendi firmasına satması enteresan bir olay" ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Usta EPDK Bir Kısım Firmaların Emrine Girmiş limak ingiltere lobi