Japonya'da "Uluslararası Uygur Forumu: Küresel Parlamenterler Toplantısı" Düzenlendi

TAKİP ET

Japonya'da, Uygur Soykırımı konusunda çalışan ve dünya çapında Uygurları destekleyen çeşitli ülkelerden parlamenterleri bir araya getirmeyi amaçlayan Uluslararası Uygur Forumu düzenlendi.

Japonya’da, Uygur Soykırımı konusunda çalışan ve dünya çapında Uygurları destekleyen çeşitli ülkelerden parlamenterleri bir araya getirmeyi amaçlayan Uluslararası Uygur Forumu düzenlendi. 

Doğu Türkistan’daki soykırım ve insan hakları ihlallerine karşı strateji geliştirilmesi gibi konuların müzakere edildiği foruma dünyanın farklı ülkelerinden Parlamenterler, Doğu Türkistan davasının öncüleri ve STK temsilcileri iştirak etti. 

30 Ülkeden 60'tan Fazla Parlamenter Katıldı

Japonya’nın Başkenti Tokyo’da bulunan Temsilciler Meclisi Binası'nda 29 Ekim açılış programıyla başlayan foruma, Japonya'nın üst düzey yöneticileri başta olmak üzere, 30'dan fazla ülkeden milletvekilleri, Uygur Soykırımı'nı tanıyan devletlerden 60'tan fazla parlamento üyesi ve çok sayıda basın mensubu katıldı. 

Foruma Türkiye'den, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Naci Cinisli, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Selçuk Özdağ ile Yeniden Refah Partisi Doğan Bekin katıldı.

Foruma Japonya parlamentosundaki Uygur milletvekili Arfiya Eri de katıldı.

Ayrıca foruma Japonya Uygur Parlamento Birliği, Çin Tarafından Yapılan İnsan Hakları İhlallerini Araştırma ve Eyleme Geçme Parlamento Birliği, Dünya Uygur Kongresi (WUC), Japonya Uygur Derneği (JUA) ve Çin’le ilgili Parlamentolararası İttifakı (IPAC) ve Uygur Hareketi, Komünizm Kurbanlarını anma vakfı gibi çeşitli teşkilat ve Uluslararası insan hakları örgütlerinin önde gelen isimlerimde de iştirak etti. 

Forumun ardından bir paylaşım yapan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Dr. Ayyüce Türkeş Taş "İYİ Partimizi temsilen Japonya’nın Tokyo şehrinde düzenlenen Uluslararası Uygur Forumu-Küresel Parlamenter Kongresi’ne Genel Başkan Yardımcımız Sn. Naci Cinisli ile birlikte katıldık. Dünyanın dört bir tarafından katılım sağlayan kardeşlerimize Genel Başkanımız Sn. Meral Akşener’in selamlarını ileterek, İYİ Parti olarak Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin her şartta ve koşulda yanlarında olduğumuzu belirttim." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Naci Cinisli ise "Japonya’da düzenlenen Uygur Forumu-Küresel Parlamenter Kongresi’nde Uygur Türkleri kardeşlerimizin sorunlarının uluslararası düzeyde ele alınması ile ilgili bir konuşma yaptım, soruları cevapladım. Konuşmamdaki en önemli ilham kaynağım çocukluk ve gençliğimde evimizin onur konuğu saygıdeğer mücadele insanı, merhum İsa Yusuf Alptekin Bey ve kendisinden dinlediklerim oldu." dedi.

Forumda konuşma yapan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, "Sizin girişiminizle Uygurlara yönelik soykırımı sonlandırabileceğiz" diyerek katılımcılara Uygur soykırımına karşı birleşme çağrısında bulundu.

Forumun Odak Noktası: Uygur Soykırımı 

Forum, Uygur soykırımına ve Çin’in ırk ayrımcılığı, fiziksel ve psikolojik işkence, zorla çalıştırma ve sınır ötesi zulüm gibi insanlık dışı zulüm politikalarına yönelik uluslararası tepkilere odaklanacak. Farklı ülkelerden parlamenterler arasındaki işbirliğini teşvik ederek, mevcut zorlukları ele alıp bunların üstesinden gelmeye odaklı stratejiler tartışılacak.

Ayrıca konferansta Hong Kong’daki demokratik sistemlerin erozyonu, Tayvan çevresindeki askeri gerilimler ve Çin’in Asya-Pasifik bölgesindeki barış ve güvenliğe yönelik tehdidi de ele alındı.

Somut Adımlar Tartışıldı

31 Ekim’e kadar süren Forum aracılığıyla, parlamenterlerin ve Japonya parlamentosu Uygur Dostluk Gruplarında görev yapanlar gibi üst düzey hükümet yetkililerinin, Uygurlara ve diğer Türk topluluklarına karşı devam eden soykırımı ve giderek daha karmaşık hale gelen bir güvenlik ortamı sağlamak için daha somut eylemler formüle etmek üzere irtibat kurmaları ve birlikte çalışmaları için bir platform oluşturulacak. 

Uygur Soykırımı 12 Ülke Tarafından Tanındı

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Uygurlara ilişkin raporu (Ağustos 2022), Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerinin insanlığa karşı suç teşkil ettiğini belirtiyor. Haziran 2023 itibarıyla on bir parlamento ve senato (Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İrlanda, Litvanya, Hollanda, Tayvan, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Parlamentosu) ile bir hükümet (ABD), Uygurlara karşı işlenen suçları resmi olarak soykırım ve/veya insanlığa karşı suç olarak tanıdı. Birleşik Krallık’taki Bağımsız Uygur Mahkemesi, 2021’de Doğu Türkistan’daki Uygurlara ve diğer Türk halklarına karşı soykırım ve insanlığa karşı suçların işlendiğine karar verdi.

Naci Cinisli TamgaTürk'e Konuştu

TamgaTürk'e konuşan İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı Naci Cinisli, toplantıya ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

"Uluslararası Uygur Forumu toplantısına 28 ülkeden gazeteci, akademisyen, siyasetçiler katıldı. 

Biz de İYİ Parti'yi temsilen Ayyüce Türkeş hanımla katıldık. Çok  faydalı konulardı. Biz de konuşmalar yaptık. Bizimle beraber Gelecek Partisi'nden Selçuk Özdağ ve Yeniden Refah Partisi'nden Doğan Bekin katıldı. 

Biz buraya Uygur Türklerinin bu haklı davasına destek olmak için geldik. Ben bu konuyu çocukluğumdan beri duyarım dinlerim. Rahmetli İsa Yusuf Alptekin ailemizin misafiri olurdu. Ben küçük yaşlarımda soykırım, mezalim gibi lafları duyup öğrenmiştim. O günden bugüne belli bir aşama kaydedildi. İsa Yusuf Bey'in en büyük emeli bu konuyu Türkiye ve dünya gündemine taşımaktı. Türkiye gündemine geldi. Uluslararası gündeme de geldi. 

Bu toplantı Japonya Parlamento binasında oldu. Ancak Dünya gündemine gelen bu konuya Türkiye'deki AKP hükümeti kayıtsız kalıyor, bu bir dramdır. Bunu Türkiye Cumhuriyeti hükümetine yakıştıramıyorum. Defalarca TBMM kürsüsünden bu konuyu anlattım. Bu kardeşlerimiz eğer Müslümamanlık ise Müslümanlar, Türklük ise Türkler. Eğer bu konu yabancı güçlerin etkisiyle dillendiriliyor deniliyorsa; velev ki öyle, bundan bize ne. Bizim için önemli olan Uygur davasının dillendirilmesiydi.

Ailelerini göremeyen insanlar bunun için uğraştılar. Eğer bu, Uygurların davasına yararlıysa bizim için önemli olan budur. Biz buna sırtımızı dönemeyiz. Bizim insanlık namına, soydaşlarımıza olan borcumuz namına buna sahip çıkmamız lazım. Bu demek değil ki yabancıların emellerine hizmet ediyoruz. Biz oradaki kardeşlerimizin çektiklerine son vermek için mücadele ediyoruz. Bütün bu çalışmalar artık belli bir seviyeye geldi ama oradaki acılar dinmiyor.

Biz istiyoruz ki kamuoyu baskısı öyle bir yere gelsin ki Çin, kardeşlerimize baskı uygulamaktan vazgeçsin.

Türkiye'yi idare eden iradenin bu hadiseye, bu acıya, bu soykırıma sırt çevirmesi görmezden gelmesi yakışmaz. Günahtır. 

Bizim için Uygur kardeşlerimiz neyse Balkanlar'daki kardeşlerimiz de Türkistan'daki, Orta Asya'da yaşayanlar da aynıdır. Kıbrıs'takiler de aynıdır. Hatta üç nesildir Avrupa'da Amerika'da yaşayan kardeşlerimiz de aynıdır. 

Biz bütün Türklere sahip çıkmak zorundayız. Onların bizden beklentilerine hitap etmek zorundayız. Diğer Müslüman ülkelerde zulme uğrayanları da unutamayız. Onların umutlarını, ümitlerini kıramayız. Herhangi birini kırarsak hepsi etkilenebilir. O yüzden Uygur Türkleri çok çok önem vermemiz gereken, sahip çıkmamız gereken akrabalarımız, kardeşlerimizdir.

Ben tekrar buradan, Japonya'dan Türkiye Cumhuriyeti hükümetini uyarıyorum. Uygur Türklerinin sahipsizliği onların kalbini kırıyor. Bu sadece muhalefetin sahip çıkmasıyla olacak iş değil bu konuda Türkiye Cumhuriyeti'nin kudretini göstermemiz lazım."

uluslararası uygur forumu japonya uygur forumu japonya uluslararası uygur forumu küresel parlamenterler toplantısı uygur forumu uygur soykırımı doğu türkistan