Johnson: Çin'in Uygur Soykırımına Mahkemeler Karar Vermeli

TAKİP ET

Boris Johson, Çin'in Doğu Türkistan politikası hakkında açıklama yaptı.

Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur ve diğer Türk toplumlarına yönelik politikalarıyla ilgili soruyu cevaplayan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, soykırım davalarını belirlemenin mahkemelere bağlı olduğunu söyledi.

ABD yönetimi, Çin’in Uygurlara yönelik faaliyetlerini, "soykırım ve insanlığa karşı suç" olarak gördüklerini açıklamıştı.

ABD'nin tavrını destekleyip desteklemediği sorulan Johnson , "Soykırım atfedilmesi yargıya ait bir meseledir. Ancak kendi adıma Doğu Türkistan'da olup bitenlerin ve Uygurların yaşadıklarının tamamen nefret verici olduğu kanaatindeyim." diye konuştu.

İngiliz yargısının, bir ülkenin 'soykırım' işlediğine karar vermesi durumunda, söz konusu ülke ile ticaret anlaşması yapılmasını engelleyen düzenleme dün parlamentoda iktidar partisinin oylarıyla reddedilmişti.

Muhalif partilerin tamamı ile İngiltere'deki dini toplulukların kanaat önderleri de Brexit sonrası ticaret anlaşmalarına yönelik yasada değişikliğe gidilmesini destekliyordu.

Konu hakkında açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanlığı,, Çin'in Doğu Türkistan'da hak ihlallerinde bulunduğunu kabul etmekle beraber 'soykırım' kararının ancak uluslararası mahkemelerce verilebileceğini söyledi.

Doğu Türkistan Uygurlar Uygur Türkleri Çin ABD İngiltere Boris Johnson