JP Morgan Depremin Fiziksel Maliyetini Açıkladı: En Az 25 Milyar Dolar

TAKİP ET

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin bina ve altyapıya verdiği hasarın maliyetinin 25 milyar doları bulabileceğini öngördü. Bu rakam, Türkiye'nin GSYH'sinin yüzde 2.5'ine denk geliyor.

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin bina ve altyapıya verdiği hasarın maliyetinin 25 milyar doları bulabileceğini öngördü. Bu rakam, Türkiye'nin GSYH'sinin yüzde 2.5'ine tekabül ediyor.

JPMorgan ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek haftaki para politikası toplantısında faizleri 100 baz puan daha düşürerek yüzde 8'e indireceği tahmininde bulundu.

JPMorgan ekonomisti Fatih Akçelik, bankanın müşterilerine gönderdiği notta depremin önemli ekonomik sonuçlarının olacağına dikkat çekti. Akçelik, "Siyasi yönetim depremden önce bile faizlerin daha da indirileceği sinyali veriyordu. 18 Haziran'a kadar yapılması gereken seçimler öncesinde yeni faiz indirimleri yapılması olasılığını göz ardı edemiyoruz." dedi.

Akçelik, para politikası aktarım mekanizmasının Türkiye'de çalışmadığından politika faizinin artık geçmişe göre daha az önem taşıdığına inandıklarını da ekledi.

JP Morgan deprem depremin zararı depremin maliyeti kahramanmaraş altyapı