Kahvecilerden Erdoğan'a: İntihar Eden Yedi Kahveci Mezardan mı Gelip Helallik Verecek?

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığının kademeli normalleşme adına yayımladığı genelgeye göre kahvehaneler yine kapalı kalmaya devam edecek. Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven ise "Esnaf ve zanaatkarlar olarak 15 yıldır AKP'ye oy veriyoruz ama onlar bize bir buçuk sene bakamadı" diyerek bu karara tepki gösterdi.

Türkiye’de Çin virüsüne karşı mücadele kapsamında alınan tam kapanma kararının sona ermesinin ardından İçişleri Bakanlığı, yayımladığı genelge ile 17 Mayıs-1 Haziran arası için "kademeli normalleşme" kararlarını duyurdu. Genelgeye göre 15 aydır kapalı olan kahvehaneler yine kapalı kalmaya devam edecek.

"Hem çalışmıyoruz hem vergi veriyoruz"

Medyascope’tan Özgür Özdemir'in haberine göre Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, bu karara tepki gösterdi. Güven, 15 aydır hükûmetten hiçbir yardım alamadıklarını belirtirken bu süreçte vergi vermeye de devam ettiklerini söyledi. Güven'in konuya ilişkin sözleri şöyle:

"Kahvehaneler yine açılmadı. Kahveciler 15 aydır mağdur ve perişan hâlde. Kahveci esnafına hibe desteği verilmesi gerekiyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 50 bin lira hibe desteği verileceği açıklandı ancak bizim sektörümüz bu hibe desteğinden faydalanamıyor. Kahvehaneler açılsa bile hemen iş yapmayacak. Birçok vergiyi vermeye devam ediyoruz. Örneğin eğlence vergisi, SSK ödemeleri ve çöp vergisi vermeye devam ediyoruz. Örneğin nargile salonları da kapalı. Tarım Bakanlığına yıllık 5 bin lira vergi veriyoruz; hâlâ hem çalışmıyoruz hem vergi vermeye devam ediyoruz. Sadece kahveci esnafı değil onun yanında çalışanlar da mağdur. Elektrik, su ve doğalgaz ücretlerini bile ödeyemiyoruz."

"Yedi kahveci intihar etti, böyle devam ederse daha çok intihar olacak"

Çin virüsü salgınının başından beri yedi kahveci esnafının intihar ettiğini belirten Güven, "Hükûmetten şu ana kadar kimse bizimle iletişime geçmedi. Kısa zamanda Cumhurbaşkanı’yla görüşmek istiyoruz. Salgının başladığı günden beri Türkiye genelinde yedi arkadaşımız intihar etti. Bu durum böyle devam ederse bu sayı da artacak. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Salgında bize en azından asgarî ücret gibi bir ücret verilseydi bu sosyal patlama yaşanmazdı" ifadelerini kullandı.

"Esnaf ve zanaatkarlar olarak 15 yıldır AKP’ye oy veriyoruz ama onlar bize bir buçuk sene bakamadı"

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, "Sıkıntıya düşen esnafımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz" şeklinde bir açıklama yaptığını hatırlatan Güven, salgın sürecinde intihar eden kahvehane işletmecilerini hatırlatarak "Hadi biz helallik verdik, yedi kahveci arkadaşımız mezardan mı gelip helallik verecek?" diye sordu. Güven, "Koronavirüs salgınının başından beri kapalıyız. 15 aydır herkese çağrı yapıyoruz ancak ne il başkanları ne milletvekilleri çağrılarımıza dönüyor. Cumhurbaşkanı bizim sesimizi duymayabilir. Esnaf 15 senedir AK Parti’ye oy verdi ancak onlar bir buçuk sene bize bakamadılar, nasıl helalleşelim? Biz illa ‘Bizi açın’ demiyoruz ama biz açız, bizi doyurmaları lazım” dedi.

Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası İsa Güven Kahveciler Kahvehaneler Nargileciler Kahveler Kademeli Normalleşme Tam kapanma intihar eden kahveci intihar eden kahveciler KOSGEB AKP AK Parti Cumhurbaşkanı Erdoğan Ta