Kanada, Nike ve Dynasty Gold'u Uygurları Zorla Çalıştırdığı İddiasıyla Soruşturuyor

TAKİP ET

Kanada'da Nike'a soruşturma.

Kanada'nın etik denetim örgütü, Nike Kanada ve Dynasty Gold adlı altın madenciliği şirketinin Çin'deki faaliyetlerinde Uygurların zorla çalıştırılmasından yararlandıkları iddialarına ilişkin soruşturma başlattı.

Denetim örgütü soruşturmaları, insan hakları gruplarından oluşan bir koalisyon tarafından yapılan şikayetlerden yola çıkılarak başlatıldı.

Nike, Uygurları zorla çalıştırmakla suçlanan şirketlerle artık bir bağları olmadığını, Dynasty Gold ise bu iddiaların bölgeden çekildikten sonra ortaya çıktığını iddia etti.

Birleşmiş Milletler’in 2022 tarihli bir raporuna göre, Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerine karşı "insanlığa karşı suçlar başta olmak üzere uluslararası suç teşkil edebilecek ciddi insan hakları ihlalleri" işlediğini ortaya koymuştu. Soykırımcı ÇKP yönetimi ise bu suçları reddediyor.

Kurum, Nike Kanada’nın Avustralyalı bir düşünce kuruluşunun Uygur Türkleri’nin zorla çalıştırıldığını tespit ettiği Çinli şirketle tedarik ilişkisi olduğunu iddia etti.

2020 yılında, Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü 80 binden fazla Uygur Türkü’nün Çin’deki fabrikalarda çalışmak üzere gönderildiğini belirten bir rapor yayınladı.

Raporda, şirketin "tedarik zincirinde zorla çalıştırmanın söz konusu olmadığından emin olmak için herhangi bir somut adım atmadığı" belirtiliyor.

Nike, artık bu şirketlerle bir bağlantısının kalmadığını ileri sürdü ve gerekli özeni gösterdiklerini iddia etti.

Rapora göre Nike, denetmen ile görüşmeyi reddeti ama kuruma "Doğu Türkistan ile bağlantılı zorla çalıştırma haberlerinden endişe duyuyoruz. Nike Doğu Türkistan'dan ürün tedarik etmemektedir ve sözleşmeli tedarikçilerimizle bölgeden tekstil veya iplik kullanmadıklarını teyit ettik." şeklinde bir mektup gönderdi.

Dynasty Gold hakkındaki rapor ise altın madenciliği şirketinin hissesinin çoğunluğuna sahip olduğu Çin’deki bir madende Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığını belirtiyor.

Madencilik şirketi, maden üzerinde herhangi bir idari kontrolü olmadığını ve bu iddiaların bölgeden ayrıldıktan sonra ortaya çıktığını söylüyor.

Şirketin CEO’su yaptığı açıklamada ilk raporun tamamen asılsız olduğunu ileri sürdü.

Etik denetleme kuruluşu, ülke dışında faaliyet gösteren Kanadalı hazır giyim, madencilik, petrol ve gaz şirketlerini, tedarik zincirleri de dahil olmak üzere denizaşırı faaliyetlerinden kaynaklanan olası insan hakları ihlallerinden sorumlu tutma yetkisine sahip.

Denetmen Sheri Meyerhoffer, kamuoyuna açıklanan ilk değerlendirmesinde, "Şikayetçiler tarafından ortaya atılan iddialar, uluslararası düzeyde tanınan zorla çalıştırılmama hakkının olası istismarına ilişkin ciddi sorunlar gündeme getirmektedir" dedi.

kanada nike dynasty gold uygurlar uygurları zorla çalıştrma uygur emeğinin sömürüsü soruşturma