Kazak Bir Kadın: Ülke Nazarbayev Ailesinin Özel Şirketine Döndü

TAKİP ET

Kazakistan'da eylemlere katılan bir kadın, ülkenin geldiği durumu anlattı.

Euronews Türkçe'nin haberine göre, Kazakistan'daki protestolara katılan bir Kazak kadını şunları söyledi:

"Protestocuyum demekten korkmuyorum. Ben kendi hayatımı yaşadım. Bu artık çocuklarım için. Ülkenin en parlak gençleri yurt dışına gitti. Neden? Çünkü burada hayat yok.

Cumhurbaşkanı çetelerle savaştayız dedi. Bizlere haydut ve terörist dedi. Bizler haydut ya da terörist değiliz. Sadece gösterilere katılan insanlarız. 

Tüm dünyaya söyleyin. Kazakistan'da büyüyen tek şey yolsuzluk. Ülke Nazarbayev ailesinin özel şirketi oldu."

Kazakistan'da Nazarbayev ve Tokayev Diktası

Kazakistan, Sovyetler Birliği'nden ayrıldıktan sonra Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti I. Sekreteri Nursultan Nazarbayev tarafından 30 yıl boyunca dikta ile yönetildi.

Ülkedeki belediye ve valiliklerin tüm yetkilerinin birleştiği yerel yönetimler olan Akimlikler (Akimatlar) yerel mafyalar arasından dikta tarafından seçiliyor. Özgür basın yok. İnsanlar on yıllar sonra ilk kez bu çapta protestolara sahne oldu.

Son 4 Günde Kazakistan'da Neler Yaşandı?


Nazarbayev'in görevi bıraktığı kişi olan Kasım Cömert Tokayev ise Sovyetler Birliği'nin Pekin I. Sekreteri olarak görev yapmış olan, önde gelen bir komünistti ve ülkeyi Nazarbayev'den farklı şekilde yönetmek gibi bir gayreti yok. Öyle ki protestolar karşısında hükümeti görevden aldı ve Nazarbayev'in Güvenlik Konseyi Başkanlığı'na son verdi ancak ülkeye Rus ordusunu çağırırken hiç tereddüt etmedi.

Rus Zırhlıları Kazakistan'a Doğru Harekete Geçti


Ayrıca Nazarbayev döneminde kurulan soygun düzeni de Tokayev'in gelişiyle devam etti. Nazarbayev'in "cüzdanları" olarak adlandırılan "3'lü çete (trio)" devlet ihalelerini almayı ve yolsuzluklara ortak olmayı sürdürdü. 

Nazarbayev'in 'Üçlü Çete'sinden Shodiev Ülkeyi Özel Uçağıyla Terk Etti

kazakistan nazarbayev tokayev yolsuzluk protesto