Kazakistan, Aral Gölü'nün Kuruyan Bölgelerine 1.1 Milyon Hektar Saksaul Ağacı Dikecek

TAKİP ET

2025 yılına 1.1 milyon hektar ağaç dikilmesi hedefleniyor.

Uluslararası Aral Gölü’nü Kurtarma Fonu'nun (IFAS) dönem başkanlığını yürüten Kazakistan Aral Gölü'nün kurumasını önlemek için yeni adımlar atıyor. Kazakistan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Aral Gölü'nde orman oluşturmak için 753 bin hektarlık alanda toprak araştırmalarının yapıldığını belirtti. 

Bakanlık tohumların dikilmesi için gerekli hazırlıkların yapıldığnı açıkladı. Kazakistan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Kızılorda Valiliği iş birliğinde son üç yılda 545 bin hektar orman ekimi yapıldığı kaydedildi.

Kum Fırtınasını Önlüyor

Saksaul ağacının kurak bölgelere ve çöllere dikilmesi bölge açısından önem arz ediyor. Saksaul ağaçları kurudukça tohum yayıyor ve kökleri kum tanelerini tutuyor, bu sayede kum fırtınalarının önlenmesini sağlıyor.

Uluslararası Aral Gölü’nü Kurtarma Fonu

Kazakistan'ın 2024 yılında 3 yıllığına dönem başkanlığını devraldığını Uluslararası Aral Gölü’nü Kurtarma Fonu, 1993 yılında Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Kırgızistan tarafından bölgedeki çevre krizinin engellenmesi ve Sovyetler tarafından kurutulan Aral Gölü'ndeki durumun iyileştirilmesi amacıyla kurulmuştur.

Sovyetler Birliği döneminde Aral Gölü'nü besleyen Seyhun ve Ceyhun nehirlerinin sularının büyük kısmının pamuk tarlalarına akıtılması sonucu 1960'lı yıllardan itibaren kurumaya başlayan Aral Gölü’nün yüzölçümü 9 kat küçülürken suyun seviyesi 3 kat, su hacmi ise 15 kat azaldı.

aral gölü ağaç kazakistan