Kazakistan'da 3 Bin Gözaltı: Birçok Protestocunun Nereye Götürüldüğü Bilinmiyor

TAKİP ET

Geniş çaplı protestoların sürdüğü Kazakistan'da Tokayev rejimi 3 binden fazla protestocuyu gözaltına alındı.

Kazakistan, 2 Ocak'ı 3 Ocak'a bağlayan gece başlayan protestoların tüm yurt sathına süratle yayılması ve diktatör Tokayev rejiminin ülkeye Rus ordusunu çağırmasıyla birlikte tarihi olaylara sahne oluyor. 

Son 4 Günde Kazakistan'da Neler Yaşandı?


İçişleri Bakanlığı tarafından bugün verilen bilgilere göre protestolarda 3 bin kişi gözaltına alındı, 26 kişi hayatını kaybetti. Ancak internetin kesildiği ülkeden sağlıklı veri alınması imkansız durumda.



Kazak adli makamları "kitlesel ayaklanma" gerekçesiyle terör soruşturması başlattı. 26 "silahlı adamın" öldüğü belirtilen Savcılık açıklamasında 18 kişinin de yaralandığı ve ülke genelinde 3 bin kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığının açıklamasında Almatı ve Çimkent'te holiganlar  ve askerler arasındaki çatışmalarda 216 askerin yaralandığı, asker ve polis 18 kişinin öldüğü ifade edildi.

Gözaltına alınan binlerce sivilin akıbeti bilinmiyor. Oral kentindeki protestolarda gözaltına alınan sivillerin nereye götürüldüğüne ilişkin açıklama yapılmadı. Gözaltına alınan Amangeldy Orazbayev "yok olurken"  kızı, babasının astımı olduğunu ve ilacını alması gerektiğini söyledi. 5 Ocak'ta gözaltına alınan eylemcilerin durumuna ilişkin hiçbir yakınına açıklama yapılmadı.

Havaalanlarında da birçok çatışma yaşanmış, protestocular tarafından ele geçirilen havaalanlarının Tokayev güçleri tarafından geri alındığı açıklanmıştı. Son yapılan açıklamada Almatı Havaalanı'nın 9 Ocak'a kadar kapalı olacağı bildirildi.

kazakistan tokayev gözaltı protesto