Kazakistan'da Bir Pankart: Biz Terörist Değiliz, Sıradan İnsanlarız

TAKİP ET

Kazakistan'da Rus ve Çin yardakçılığını şiar edinmiş diktaya karşı protestolar sürüyor.

Kazakistan, 2 Ocak'ı 3 Ocak'a bağlayan gece Janaozen'de (Yeniözen) başlayan protestolar süratle tüm yurt sathına yayıldı. 

Protestoların yayılmasıyla birlikte gösterilere neden olan yüksek gaz fiyatları geri çekildi, hükümet istifa etti ve Nursultan Nazarbayev Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini bıraktı.

Ancak protestoların sona ermemesi ve diktatör Kasım Cömert Tokayev'in koltuğunu bırakmak istememesi Almatı, Aktav, Çimkent gibi birçok şehirde protestocular ve polis, asker, istihbarat görevlileri arasında ciddi çatışmaları doğurdu.

Koltuğunu bırakmak istemeyen diktatör Kasım Cömert Tokayev ülkeye Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü (KGAÖ) yani Rus ordusunu çağırdı. Rusların dakikalar içinde cevap vererek askeri birlikler göndermesinin ardından Belarus ve Ermeni askerleri de Kazakistan'a girdi. 

Diktatör Tokayev sivil halkı "terörist" olarak niteledi ve katliam başladı. Almatı ve diğer birçok kentte protestoculara ateş açıldı. Ancak ülkede kaç kişinin yaşamını yitirdiğine ilişkin sağlıklı bilgi alınamıyor.

Kazak polisinin verdiği bilgilere göre sadece Almatı'da 2 bini aşkın protestocu gözaltına alındı. 

Kaos nedeniyle bilhassa Almatı'da durum kritik. Benzin istasyonlarında araç kuyrukları oluştu.



Kuyrukların oluştuğu tek yer benzin istasyonları değil. ATM önlerinde de nakit para çekmek isteyen insanlar kuyruklar oluşturuyor.



Diktatör Tokayev tarafından terörist olarak nitelenen sivil halk ise Almatı'da şu pankartı açtı:

"Biz terörist değiliz, sıradan insanlarız."



Son 4 Günde Kazakistan'da Neler Yaşandı?

Kazakistan terörist tokayev almatı