Kazakistan da Çin'in Borç Tuzağına Düşmek Üzere

TAKİP ET

Kazakistan, diktatör Nazarbayev'in aldığı "gizli borçlarla" Çin'in borç tuzağına doğru ilerliyor.

Çin, "borç tuzağı diplomasisi" adı verilen taktiği ile diktatörler tarafından yönetilen ülkelere verdiği korkunç miktardaki borçlarla söz konusu ülkelerin önemli limanlarını, madenlerini ve birçok değerli mal ve işletmelerini ele geçirerek bu ülkeleri sömürgeleştiriyor. Tamga Türk, bu konuda yayımladığı "Çin'in Borç Tuzağı Diplomasisi ve Kanal İstanbul: Türkiye Tuzağa Düşecek mi?" başlıklı dosya haberi ile Türkiye'nin de bu tuzağa düşüp düşmeyeceğine ilişkin tehlikeye işaret etmişti.

Pakistan, Cibuti, Sri Lanka, Lübnan, Karadağ ve diğer birçok ülkenin yanı sıra Kazakistan'ın da aynı tuzağa doğru süratle ilerlediği ortaya çıktı.

Çin'den en çok borç alan ilk on ülke arasında olan Kazakistan'ı elinde tutan diktatör Nursultan Nazarbayev'in "gizli borcu" ile birlikte ülkenin Çin'e olan borcunun toplamda Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 10'unu aştığı belirtiliyor.

Kazakistan'a bu borçları veren Çinli finans kurumları ise tahsilatının kolaylaşması amacı ile söz konusu gizli borcun kamu borcu haline getirilmesi için çalışıyor. 

ABD merkezli olarak faaliyetlerini sürdüren William and Mary College'daki AidData Uluslararası Araştırma Merkezi'nin Çin'in 2000-2017 yılları arasındaki denizaşırı proje finansman çalışmalarına yönelik analizine göre Bir Kuşak Bir Yol inisiyatifi kapsamında 165 ülkenin Çin'e olan borcu 385 milyar dolara yaklaştı. Söz konusu veriler Çin'in resmi verileri üzerinden hesaplandı.

Kazakistan da Çin'in Borç Tuzağına Düşmek Üzere