Kazakistan'da Protestoların Ardından Hükümet İstifa Etti

TAKİP ET

Gaz fiyatlarına karşı başlayan protestoların ardından hükümet istifa etti.

Diktatör Kasım Cömert Tokayev rejiminin gaz fiyatlarında yaptığı kayıtsız zamlara ve kentsel ve bölgesel yönetimlerin (akimlikler) halk tarafından seçilmemesine karşı ayağa kalkan Kazakistan'da, ülke çapında gösteriler düzenleniyor.

Kazakistan'da Protesto: Tokayev Yönetimi İnterneti Kesti


Mangistav bölgesinin Janaozen (Yeniözen) kentinde başlayarak Çimkent, Aktöbe, Aktau, Almatı gibi birçok şehre ve tüm ülkeye yayılan protestolar nedeniyle diktatör Tokayev ülkedeki interneti kesmiş, bölgeye ek birlikler sevk etmişti.

Sonrasında ise protestocuların vazgeçmemesi üzerine hükümet geri adım atarak gaz fiyatlarını düşürme kararı almıştı.

Kazakistan'da Ülke Çapında Protestolar: Çimkent, Astana ve Çimkent'te Polis Müdahalesi


Ancak açıklanan fiyat indirimi kararına karşın protestocular eylemlerini sürdürüyor. Çünkü ülkedeki dikta rejiminin düşmemesi halinde meydanlara inen herkesin fişleneceği ve hayatının mahvolacağının herkes farkında.

Mangistav bölgesinde alınan OHAL kararının ardından diktatör Tokayev, gösterilerin "yerli ve yabancı provokatörler" tarafından yapıldığını iddia etti. Protestoların durmaması üzerine hükümet Tokayev'e istifasını sundu. Başbakanlık görevine geçici olarak eski Başbakan Yardımcısı Alihan İsmailov'un getirildiği bildirildi. Tokayev'in İçişleri Bakanlığının verdiği bilgilere göre 200'den fazla protestocu alıkonulurken 100'e yakın polis yaralandı. Kaç protestocunun yaralandığı ise bilinemiyor. Gösteriler diktatör Tokayev'in istifa etmesiyle bitecek gibi görünüyor.

Almatı'daki gösterilerde polisin protestoculara plastik mermiyle saldırdığı ve yoğun olarak biber gazı kullandığı bildirildi. Almatı Akimi Bakıtjan Sagintayev, bug sabah yaptığı açıklamada protestocuların arkasında "dış güçlerin olduğunu" söyledi. Sagintayev durumun kontrol altında olduğunu iddia etse de protestocuların direnişi sürüyor. 

Altın Orda'da ise özel kuvvetler protestoculara ses bombalarıyla ve plastik mermilerle saldırdı. 

Çin ve Rusya'nın Güdümünde Bir Diktatör: Tokayev 

Kazakistan halkı, ülkenin Sovyetlerden bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana "hürriyete" ilk kez bu kadar yakın. Sovyetler Birliği'nin Çin'deki büyükelçiliği anlamına gelen I. Sekreteri olarak görev yapan Kasım Cömert Tokayev diktası, Kırım meselesinde Rusya'dan, Doğu Türkistan meselesinde ise Çin'den yana tavır alıyor.

Birleşmiş Milletler'de yapılan Kırım oylamalarında Rusya lehine oy kullanan Tokayev diktası, Doğu Türkistan'da toplama kampına atılarak soykırıma uğrayan Kazak ve Uygur soydaşlar için ise "Onlar Çin vatandaşı" demişti.

kazakistan tokayev hükümet istifa gaz protesto gösteri