Kazakistan'ın Bağımsızlığının 30'uncu Yıl Dönümüne Özel Hatıra Parası Bastırıldı

TAKİP ET

Kazakistan'ın bağımsızlığının 30'uncu yıl dönümü için bastırılan hatıra parası İstanbul'da tanıtıldı.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 7 Ekim 2021’de Kazakistan Bağımsızlığının 30’uncu yıl dönümü için bastırılan hatıra parası, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan İstanbul Başkonsolosluğu, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün katıldığı ortaklaşa toplantıyla tanıtıldı. 

Büyükelçi Saparbekuly yaptığı konuşmasında, Kazakistan ve diğer Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlık sürecinden bahsetti. Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel ise hatıra paranın tasarımında Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile çalıştıklarını dile getirerek, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Şahin’e teşekkür etti.

Bayel, hatıra paranın daha önce basılan paralardan farklı olduğunu belirterek, “Bu tür paralar Darphane tarafından 20 lira nominal değerle basılır. 31 gramlık gümüş olduğundan gerçek değeri daha fazladır. 250 lira civarında. Normalde 20 lira nominal değerle basılır. Kazakistan bağımsızlığı dolasıyla bir istisna yaptılar. Kurallarını değiştirdiler. Paraya 30 lira nominal değer koydular. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

İstanbul Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Şahin, hatıra paranın gümüş olarak 3 bin adet hazırlandığını belirtti.

Şahin, “Ön tarafında Kazakistan Cumhuriyeti’nin bayrağı bulunuyor. Paranın arka yüzünün üstünde eski Türk yazısıyla ‘Türk’ kelimesi yazmaktadır. Ortadaki Kazakistan Cumhuriyeti haritasına Kazakistan topraklarında zamanında hüküm süren devletlerden bazılarının adları yer almaktadır. Ortasında yeni Kazak harfleriyle Kazakistan yazılıdır. En altta Kazak kültüründe koç boyunuzu olarak bilinen Anadolu kültürü dahil diğer Türk halkların kültüründe de yer alan bir motif bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: QHA

 

 

kazakistan hatıra para darphane istanbul bağımsızlık