Kılıçdaroğlu CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi'nde Konuştu

TAKİP ET

30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Avrasya Gösteri Merkezi'nde başlayan CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi'nde yaptığı konuşmada tarımsal üretim konusunda planlamanın çok önemli olduğunu açıkladı.

"Planlamanın özü şudur: Herkes üretecek ama kimse zarar etmeyecek" diyen Kılıçdaroğlu, "Çiftçi bir yıl önceden ne ekeceğini bilecek. O ürünü kaça satacağını bilecek. Sattığı üründen zarar etmeyeceğini bilecek. Tüketici de evine ucuz ürün götürecek. Planlamanın özü budur. Bunu yapacağız. Bunu yaptığımız zaman fiyatlarda istikrar olur. Sağlıklı bir zemin yaratmış oluruz" diye konuştu.

"Taban fiyatın özü nedir? Ekiyorsunuz, gübre kullanıyorsunuz. Gübreyi, elektriği, tohumu, her şeyi alıyorsunuz, bir maliyet oluşuyor işçilikle beraber. Maliyetin üzerine makul bir kâr koyacaksınız, bunun adı taban fiyat olacak. Çiftçi bu fiyattan satıyorsa eyvallah, daha yükseğe satıyorsa eyvallah, istediğine satabilir. Ama çiftçi belirlenen taban fiyatın altında bir satışa zorlanmayacak. Dolayısıyla çiftçi ektiği ürünün, alınterinin karşılığını makul bir kârla alacak" diyerek taban fiyat uygulamasının nasıl olacağını anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, "Planlama olmayınca ne oluyor? Bu sene patates iyi fiyat yaptı, hep beraber patates ekiyoruz, ertesi yıl hep beraber batıyoruz. Veya soğan çok iyi, hep beraber soğan ekiyoruz. Bir bakıyoruz ki herkes soğan ekmiş, ondan sonra hep beraber iflas ediyoruz. Planlama, kim soğan ekecek; ne kadar ekecek, kim patates ekecek; ne kadar ekecek, kim kanolayı, mısırı, ne kadar ekecek, ne kadar gelir elde edecek... Bütün bunlar planlandığında sorun kendiliğinden büyük ölçüde çözülmüş olacak" ifadelerini kullandı.

Aklı Değil Copu Kullanırsanız Devleti Yönetemezsiniz

Kılıçdaroğlu hükümetin tavrına ilişkin ise "Fiyatları polisiye tedbirlerle indirmeye kalkarsanız o ülkede otoriter rejim vardır. Dolayısıyla baskıyla bu işin içinden çıkamazsınız. Fiyatların düşmesi, makul seviyeye gelmesi ve ülkede fiyat istikrarı olmasının tek yolu akılcı politikalardır. Aklı değil de copu kullanırsanız devleti yönetemezsiniz" dedi.

Kılıçdaroğlu CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi'nde Konuştu