Kırmızı Et Krizi Kapıda: Besiciler İflas Ediyor

TAKİP ET

65 liraya mâl ettiği karkas eti 55 liradan satmak zorunda kalan besiciler iflas etmeye başladı.

Bir yıl içerisinde yem maliyetleri yüzde 170 artan besiciler, karkas et fiyatlarındaki yükselişin yüzde 27 olarak kalması nedeniyle iflasla karşı karşıya.

Dünya'dan Eray Şen'e konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hayvancılık Meclisi Başkanı ve Adana Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyesi Mehmet Şahbaz, bir önceki hafta 51 liradan karkas kesimi yaptırdığını belirterek "Ancak karkasın kesiminden önce maliyetine bakmak lazım. Biz bu malı bir yılda üretiyoruz ve şimdiki fiyatlarla bunun maliyeti 65 lira. Hayvan yemi olarak geçen yıl mısırın tonunu 1.350 liradan aldık, şu anda 3 bin 750 lira. Arpayı 1.250 liradan aldık, şu anda 3 bin 700 lira. Yem girdilerimizde yüzde 170’e varan artışlar var" dedi.

Bu Fiyatı Bastır Bastır Nereye Kadar? Besiciler İflas Ediyor

Türkiye'de gıda ürünleri içerisinde fiyatı en az artan ürünün et olduğunu ve TÜİK istatistiklerine göre artışın yüzde 27 oranında olduğunu belirten Şahbaz "Bu fiyatı bastır bastır nereye kadar? Üreticiler iflas ediyor, işletmelerini kapatıyor, çiftlikler boşalıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ülkedeki büyük çiftliklere elemanlarını gönderip baktırsın, hayvan sayıları ne durumda. Çiftlikler kapasitelerinin üçte 1, dörtte 1’inde çalışıyor. İnsanlar bu zarara daha kaç gün dayanabilir?" ifadelerini kullandı.

Sektör Son 2 Yılda Düştüğü Duruma Hiç Düşmedi

20 yıldır iş yaptığı sektörün son iki yılda düştüğü duruma asla düşmediğini belirten Şahbaz, "İki yıldır üretici zararına çalışıyor, artık bıçak kemiğe dayandı. Besiciler sektörden çıkmak, kurtulmak istiyor. Etin fiyatının yükselmemesinin bir sebebi de bu, çünkü üretici ben buradan çıkacağım, yem alacak param yok, malımı satayım, kurtulayım diyor. Zararına da olsa satmak istiyor. Her sektör direnebilir ama canlı direnemiyor. Demir alsan bir kenara koysan, iki sene sonra kullanmak istesen para kazanırsın ama canlıyı bırak bir yılı bir saat bekletemezsin, suyunu, yemini vermek zorundasın" şeklinde konuştu.

kırmızı et krizi kapıda besici üretici iflas ediyor