Kısıtlama Söylentisi Panik Yarattı: Arjantinliler Dolarlarını Bankalardan Çekiyor

TAKİP ET

Hükümetin döviz mevduat hesaplarına kısıtlamalar getireceği söylentisi, Arjantinli döviz mevduat sahiplerinde paniğe neden oldu.

Arjantin'de hükümetin tasarruf sahiplerinin döviz hesaplarına erişimine ilişkin kısıtlamalar getireceğine ilişkin söylentilerin yayılmasıyla birlikte Arjantinli mevduat sahipleri banka hesaplarındaki dolarları çekmeye başladı.

Arjantin Merkez Bankasının internet sitesinde yayımlanan son verilere göre ülkedeki toplam döviz mevduatının yaklaşık yüzde 2,5'ine tekabül eden 400 milyon dolarlık mevduat, finansal sistemden çıktı.

Piyasadan çekilen miktarın büyüklüğüne bağlı olarak dolar çekimlerine getirilmesi beklenen kısıtlama söylentileri de arttı.

Bloomberg'ün Arjantin Merkez Bankası verilerinden aktardığı aşağıdaki grafik, piyasadaki dolar varlığının ne kadar büyük bir süratle düştüğünü ve son 14 aydaki en düşük seviyeye indiğini gösteriyor.

döviz mevduatlarına erişimin kısıtlanacağı söylentisi kriz yarattı arjantinliler dolarlarını bankalardan çekiyor arjantin merkez bankası