Kömüre Yüzde Yüzün Üzerinde Zam

TAKİP ET

Kömüre yüzde yüzün üzerinde zam geldiği bildirildi.

Elektrik, su ve doğal gaz zamlarının ardından yurdun halen birçok bölgesinde yaygın olarak yakıt amaçlı kullanılmaya devam eden kömür fiyatlarına zam geldiği öğrenildi.

Sonbaharın gelişi ile birlikte bu yılık kömür fiyatları yavaş yavaş şekillenirken fiyatların geçtiğimiz yıla göre iki katına çıktığı bildirildi.

Geçtiğimiz yıl bin lira olan bir ton kömür, 2 bin ila 2 bin 250 lira arasında seyrediyor. Zamlarda dolar kurundaki artışın neden olduğu belirtiliyor.

Türkiye ceviz kömür ithalatını Rusya'dan dolar üzerinden yaptığı için yaşandığı belirtilen zamma dövizin artışının yanı sıra küresel piyasadaki talebin artışı ve üretici Rusya'nın piyasaya daha az kömür sunmaya başlamasının neden olduğu da kaydedildi.

Kömür satışı yapan esnaflar zamların hem satıcıları hem de halkı kötü etkilediği görüşünde. Gaziantep'te kömürcü esnafı olan Erdal Demir, "Bizim geçen sene 100 doları aldığımız kömürler şu an 200 dolar seviyesine çıktı. Katbekat zam geldi. Hem vatandaşımız hem kömürcü esnafımız mağdur. Dünya piyasalarında ne oldu ki 100 dolarlık kömürler 200 dolara çıktı, bunu yetkililerin araştırması lazım. Şu anda vatandaş kömür almıyor. 2 bin lirayı duyan vatandaş kömür almıyor, ‘biz tezek, odun yakarız’ diyorlar. Şu anda bu fiyatlar çok yüksek, esnafımız da boş boş oturuyor. Kömür satışı şu anda yok" diye konuştu.

Kömüre Yüzde Yüzün Üzerinde Zam