Lütfi Elvan İstifa Etti, Berat Albayrak Geri Dönecek İddiası

TAKİP ET

Bir süredir ekonomide alınan kararların kendisinden bağımsız alınmasından dolayı kızgın olduğu belirtilen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın istifa ettiği ancak Erdoğan'ın istifayı "şimdilik" kabul etmediği iddia edildi.

Bir süredir gözlerden uzak olan ve ekonomide alınan kararların kendisinden bağımsız alınmasından dolayı kızgın olduğu belirtilen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a istifasını sunduğu ancak "şimdilik kabul edilmediği", Elvan'ın yerine göreve yeniden Berat Albayrak'ın getirileceği ileri sürüldü.

Lütfi Elvan'ın daha önce de istifa etmek istediği öne sürülmüştü.

Elvan’ın istifasında Berat Albayrak döneminde atanan ve hâlâ etkili olan Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ile para politikaları konusunda anlaşamadığı, "bakanlıktaki bazı bürokratlara sözünü dinletemediği" iddia ediliyor.

Zirveye Zorla Katıldı

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre; Bakan Elvan'ın dün Turkuvaz Medya Grubu’nun düzenlediği Türkiye 2023 Zirvesi’ne "Erdoğan’ın istifasını kabul etmemesinden dolayı zirveye ‘zorunlu’ olarak katıldığı" belirtilirken, göreve geldiğinden bu yana pek çok krizle “boğuşmak durumunda kaldığı” ifade ediliyor.

Elvan'ın "boğuşmak durumunda kaldığı" krizlerden en önemlisinin Merkez bankası'nın faiz indirimi olduğu belirtiliyor. İndirim kararının ardından döviz kurlarında yaşanan hızlı artış ve TL’deki değer kaybının ülke ekonomisinde “tahribata yol açtığı, döviz borçlarına olumsuz etki ettiği ve bunun sonuncunda da Hazine’nin zorlandığı” dile getiriliyor. Elvan’ın da artan döviz kuru karşısında, Hazine’ye kaynak aktarımı gibi konularda yaşanılan zorluklara dikkat çektiği ve yakın çevresine “sürecin böyle gidemeyeceğini söylediği” ileri sürülüyor.

Ekonomide Yeniden Damat Dönemi

Elvan’ın Erdoğan’a istifasını sunduğunun iddia edilmesiyle, “Hazine’nin başına yeniden damat Albayrak gelecek” söylemleri de gündeme geldi. 

Albayrak’ın adı AKP’nin mart ayında gerçekleştirdiği olağan kurultayı öncesinde de öne çıkmıştı. O dönem Albayrak’ın, kurultaydan sonra ya kabinede ya da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görev alabileceği dillendirilmişti.

Fahrettin Altun Yalanladı 

İddialar üzerine Twitter hesabından bir paylaşım yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Hazine ve Maliye Bakanımız @lutfielvan görevinin başındadır" dedi.

Altun, şu ifadeleri kullandı:

"Aşağıdaki sözde haber yalandır. Hangi gerekçeyle olursa olsun böylesi mesnetsiz haberlerle sahte gündemler oluşturmaya çalışmak kötülüktür.
Bu sözde habere konu ettiğiniz insanlara ve kamuoyuna özür borçlusunuz!"

 

lütfi elvan berat albayrak fahrettin altun istifa ekonomi maliye hazine