Mahfi Eğilmez: IMF'den Gelen 6 Milyar Dolarla Birlikte Merkez Bankası Net Rezervi Eksi 40 Milyar Dolar

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı muhalefetin "128 milyar dolar nerede?" sorusunu yanıtlamaya çalışırken ekonomist Mahfi Eğilmez tartışmalara son noktayı koydu.

Merkez Bankası rezervlerine ilişkin olarak bir yazı kaleme alan eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, IMF'den gelecek olan 6,3 milyar dolarlık SDR takviyesi ile birlikte Merkez Bankası SWAP harici net rezervlerinin eksi 39,8 milyar dolara yükseleceğini ifade etti.

IMF'den gelmesi beklenen 6,3 milyar dolarlık SDR takviyesini AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "süreci tamamlanan işlemler" ifadeleriyle anlatmış ve tartışmalara ilişkin olarak "Merkez Bankası rezervlerimiz şu an 109 milyar seviyesinde. Süreci tamamlanan işlemlerle yakında 115 milyar doların üzerine çıkacak" demişti.

Resmi sitesi üzerinden "SDR’ler Hesaba Girince Rezervleri Nasıl Etkiledi?" başlığıyla yayımladığı yazısında Merkez Bankası rezervlerine değinen Eğilmez, Merkez Bankası Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Tablosu'nu yayımladı.

"6,3 milyar Dolarlık SDR gelmeden önce bu tutar 1.394 milyar Dolar idi. Görüleceği gibi 6,3 milyar Dolarlık yeni SDR tahsisi de hesaplara girince brüt rezervlerimiz yükselmiş bulunuyor" diyen Eğilmez, "6,3 milyar Dolarlık SDR takviyesine karşın swaplar hariç net rezervlerin eksi 40 milyar dolara yakın düzeyde seyretmesi, Türkiye’nin karşısında, dış kaynak elde etme konusunda en önemli engellerden birisi olarak durmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Mahfi Eğilmez IMF'den 6 Milyar Dolarla Birlikte Merkez Bankası Net Rezervi Eksi 40 Milyar Dolar