Marmara'yı Mahveden Müsilaja Sebep Olan Derin Deniz Deşarjı Tüneli'ni Erdoğan Açmış

TAKİP ET

Biyolojik arıtma projeleri durdurulurken yerine yapılan Derin Deniz Deşarjı Tüneli'ni AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açtığı öğrenildi.

Kocaeli Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın yaptığı "Biz adeta Marmara'yı foseptik gibi kullanmışız. Yani sadece ön arıtmadan geçen atık suyu açık denize derin deşarjlarla boşaltmışız" açıklamasının ardından derin deşarj yönteminin uygulamaya konuluş süreci gündeme geldi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Beşli Çete" diye tarif ettiği 5 şirketten biri olan Doğuş İnşaat tarafından yapılan proje 29 Haziran 2020 tarihinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katıldığı törenle açılmıştı.

Nurettin Sözen konuya dair bir açıklama yaparak kendi başkanlığı döneminde başlanan arıtma tesisi projelerinin Tayyip Erdoğan tarafından durdurulduğunu belirtmiş,“Baltalimanı’nda bir arıtma tesisi projemiz vardı. Bizden sonra Erdoğan geldi. Erdoğan’ın bir temel yanılgısı vardı ki bu yanılgı Kanal İstanbul projesi ile de devam ediyor. Temel yanılgısı şu: Marmara Denizi’nden Karadeniz’e geçişler var malum. Marmara’nın dibinden denize ne verirsek verelim akıntı bunu temizler. Dolayısıyla tuz oranı farklılığı ve akıntı bunu Karadeniz’e götürür mantığıyla ‘masraf olmasın’ diye bizim Baltalimanı’ndaki arıtma tesisi projemiz durduruldu. Bunun yerine denizin dibine deşarj verdiler. Bizden önceki yönetim döneminde projelendirilmiş olan Kadıköy Mekanik Arıtma Tesisi, Riva’ya kaydırılmış ve bu mekanik arıtma tesislerinin tam arıtma tesislerine dönüştürülmesi için çalışmalara başlanmıştı. Kadıköy’de tüm Anadolu atık suyunu kapsayan bu proje, Dünya Bankası’nın kredisiyle gerçekleştirilecekti. Kredisi de onaylanmıştı. Bu proje de yürürlükten kaldırıldı. Arıtma tesisi de yapılmadı. Atık su yine deniz dibine verildi. Denizin kirlenmesi olayının nedeni, bu temel yanılgıdır. Bu yetmezmiş gibi dere ıslahları konusunda da bir adım atılmadı. Hatta bazı dere ıslah çalışmaları durduruldu” ifadelerini kullanmıştı.

Marmara'yı Mahveden Müsilaja Sebep Olan Derin Deniz Deşarjı Tüneli'ni Erdoğan Açmış