Merkez Bankası Başkanı: Doların Yükselişinin Sürmesi İçin Neden Yok

TAKİP ET

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ekonomik duruma ilişkin açıklama yaptı.

T24'ten Barış Soydan'a konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, doların yükselişinin sürmesi için bir zemin olmadığını belirterek Merkez Bankası rezervlerine yıl sonuna kadar 50 milyar dolara yakın para geleceğini iddia etti.

Kavcıoğlu'nun kendisine yaptığı açıklamaları T24'teki köşesinden aktaran Barış Soydan, Kavcıoğlu'nun doların yükselişinin Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarından kaynaklandığını belirttiğini aktardı.

Powell'ın açıklamaları sonrasında Türkiye'den 2 milyar dolar civarında para çıkışı yaşandığınnı belirten Kavcıoğlu, doların yükselmesi için bir neden olmadığını belirterek buna gerekçe olarak da cari açıktaki azalma ve TL mevduatındaki artışı gösteriyor.

Merkez Bankası'nın Brüt Rezervi Esas Alınmalı

Merkez Bankası'nın başına geldiği mart ayından bu yana Türk Lirası cinsinden mevduatların 225 milyar lira arttığını belirten Kavcıoğlu, bu durumun para politikalarına duyulan güvenin bir sonucu olduğunu ileri sürdü.

Kavcıoğlu, daha önceki yıllarda cari açığın 70 milyar dolara ulaşmasına rağmen bu yıl 15-20 milyar dolar civarında tutulduğunu hatırlattı.

Kavcıoğlu faiz indiriminin Erdoğan'ın kararı olup olmadığına ilişkin soruya ise faizin önemli olduğunu ancak reel sektörün yüksek faizden yana dertli olduğunu belirterek cevap verdi.

Merkez Bankası'nın esas alınması gereken rezervinin brüt rezerv olması gerektiğini belirten Kavcıoğlu, yıl sonuna kadar brüt rezervlerin 135 milyar doları geçebileceği görüşünde.

Merkez Bankası Başkanı Doların Yükselişinin Sürmesi İçin Neden Yok