Merkez Bankası Faiz Kararını Bugün Açıklayacak! Gözler PPK Toplantısında

TAKİP ET

Naci Ağbal'ın TCMB Başkanlığına getirilmesinin ardından ilk PPK toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Piyasaların gözü, toplantıdan çıkacak faiz kararında.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bugün gerçekleşecek. TCMB Başkanlığına Naci Ağbal'ın getirilmesi ve Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa etmesinden sonra gerçekleşecek ilk PPK toplantısı olması nedeniyle faiz kararının beklentileri karşılayıp karşılamayacağı merak konusu.

14.00'te açıklanacak karara ilişkin ekonomistlerin politika faizi beklentilerinin medyanı 475 baz puan oldu.

Ekonomistler, yıl sonu politika faizinin yüzde 13,75-16,25 aralığında olabileceğini bildirdi. Ekonomistlerin, yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı da yüzde 15,25 olarak gerçekleşti.

22 Ekim'deki son PPK toplantısında, politika faizi yüzde 10,25'te sabit bırakılırken, Geç Likidite Penceresi (GLP) işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki fark 300 baz puan olarak belirlenmişti.

Erdoğan'dan Yüksek Faiz Mesajı

Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün katıldığı TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda yaptığı konuşmada "Yüksek faiz sebebiyle üretimin, ticaretin, ihracatın, istihdamın temsilcileri olan sizler sahada yaşananların tercümanı olarak karar vericilere yol gösteriyor, ışık tutuyorsunuz. Zira yüksek faizin nelere mal olduğu ortada. Yüksek faizle bizler gerçek anlamda yatırım yapabilir miyiz? Sizler bu işin içindesiniz. İstihdam üretebilir miyiz? Mümkün değil. Peki üretim yapabilir miyiz? O da mümkün değil. Peki ihracata yönelik ciddi adımlar atabilir miyiz? O da mümkün değil. Öyleyse bizim bu noktada çok daha dikkatli olmamız lazım ve yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

tcmb ppk merkez bankası para politikası kurulu naci ağbal lütfi elvan faiz kararı piyasa döviz ppk faiz kararını ne zaman açıklayacak ppk toplantısı ne zaman tayyip erdoğan