Merkez Bankası KKM'yi TL Mevduat Kapsamından Çıkardı

TAKİP ET

TCMB, bankalara uygulama talimatı göndererek KKM'den dönüşlere yönelik düzenlemelerle TL'ye yönelik talebi artırmak için net kararlar açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan bankalara giden talimatta, veriler doğrultusunda Kur Korumalı Mevduat'tan TL'ye geçişlerin hızlanması amacıyla ilave düzenlemeler yapıldı.

TL mevduatların toplam mevduatlar içindeki payını artırmak amacıyla bankaların aylık TL mevduat artış hedefi yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltildi.

KKM'nin, TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona ererken, bunun da TL mevduata dönüş ve yenileme oranlarında belirleyici olacağı belirtiliyor.

Kredilerde de selektif uygulamaların başladığı dönemden bu yana görülen fatura uygulamalarında akışı sürdürmek için ihracat ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkarıldı.

Gece saatlerinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle vatandaşların, daha önce 30 Haziran olan bankalardaki mevcut altın, dolar, euro ve sterlin cinsi mevduat hesaplarını TL'ye çevirebilme tarihi 31 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatıldı. TL'ye geçişler, hesap sahibinin talebiyle dönüşüm kuru/fiyatı üzerinden yapılacak.

merkez bankası merkez tl mevduat mevduat