Merkez Bankası'nın Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Açıklandı

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini dudak uçurdu.

Türkiye, son 20 yılın en yüksek enflasyonu ile karşı karşıya. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" şeklindeki fantastik ekonomi teorisini uygulamaya koymasıyla birlikte patlayan dolar kurunu, enflasyon takip etti. Dolar kuru 18 liraya kadar yükselirken yıllık enflasyon da TÜİK'e göre yüzde 80'e dayandı.

TÜİK Haziran Ayı Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

Yıl Sonu Enflasyon Tahmini

2022'nin 3. enflasyon raporunu açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 60,4 olarak bildirdi.

Türk ekonomisinin ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan yapısal bir dönüşüm sürecinde olduğunu öne süren Kavcıoğlu, enerji fiyatlarındaki yüksek seviyelerin fiyatlar üzerindeki baskısının sürdüğünü ifade etti.

(TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu)

"Cari Denge İyileşme Eğilimi Devam Ediyor"

Türkiye'nin cari dengesindeki iyileşme eğiliminin devam ettiğini öne süren Kavcıoğlu, "Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde, ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır, bu durum Türkiye ekonomisi için yöne bir dönemin başlangıcına, kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği ihracata dayalı büyümeye işaret etmektedir" dedi.

"En Kısa Zamanda Enflasyonda Kalıcı Düşüş"

Türkiye'de yatırım harcamalarının sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde devam ettiğini belirten Kavcıoğlu, "Almakta olduğumuz kararlarla en kısa zamanda enflasyonda kalıcı düşüşü hedeflemekteyiz" diye konuştu.

"Son Bir Ayda En Az Değer Kaybeden Para Birimi Türk Lirası"

Dünyanın resesyondan etkileneceğini ancak bundan en az etkilenecek ülkenin Türkiye olacağını savunan Kavcıoğlu, "Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor, son 10 günü çıkardığımızda son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk lirası" dedi.

Dolar Kuru Yılın Zirvesine Ulaştı

"Kur Artıyor Diye Kimse Dolar Satmıyor"

Kavcıoğlu, "Kur artıyor diye dövizi ithalatçısı da ihracatçısı da kimse bozmuyor" dedi. 

merkez bankası yıl sonu enflasyon tahmini açıklandı bellli oldu şahap kavcıoğlu belli oldu yüzde