Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Faiz Kararını Açıkladı

TAKİP ET

TCMB Para Politikası Kurulu politika faizini sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz (politika faizi) oranının yüzde 14 seviyesinde sabit tutulmasına karar verdi.

Açıklamada jeopolitik risklerin yılın ilk yarısında olumsuz seyretmesi nedeniyle dünyada iktisadi faaliyetleri zayıflattığı ve önümüzdeki döneme ilişkin büyüme tahminlerini aşağı yönlü güncellemeye devam ettirdiği belirtildi.

Jeopolitik Riskler ve Artan Emtia Fiyatları Hatırlatması

Ticaret yasakları ve artan belirsizlikler, emtia fiyatlarının artışı, bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının, gıda ve enerji gibi sektörlerdeki maliyetlerin tüketici fiyatlarının artışına yol açtığı belirtilen açıklamada "Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Bu çerçevede, ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artmaktadır. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin arttığı gözlenmektedir" denildi.

"Dezenflasyonist Sürecin Başlayacağı Öngörülmektedir"

Para Politikası Kurulu'nun "sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördüğü" belirtilen açıklamada "Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir" ifadelerine yer verildi. 

merkez bankası tcmb para politikaları kurulu faiz kararını açıkladı