Merkez Bankası Verileri: 1 Yılda Zengin Servetine Servet Kattı, Fakir Daha da Borçlandı

TAKİP ET

Merkez Bankası, Finansal İstikrar Raporu'nu yayımladı.

HaberTürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu'nda yayımlanan veriler, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yeni Türkiye"sinin gelirde ne denli "adil" olduğunu ortaya koydu.

Türkiye'de Mart 2022 itibarıyla son 1 yıl içinde hane halkı varlıkları 2 trilyon 310 milyon liradan 4 trilyon 310 milyar liraya çıktı. Merkez Bakası bu artışı tüm vatandaşlara mâl etmeye çalışsa da söz konusu büyük finansal varlık, yalnızca küçük bir azınlığın elinde bulunuyor. Ayrıca hane halkı borçları ise 200 milyar lira artışla 937 milyar liradan 1 trilyon 137 milyar liraya çıktı. Bu yeni borçlular yüzde 71'i, orta ve alt gelir grubundan. Yani orta ve alt gelir gruplarının borçları artarken zengin azınlığın varlıkları katlandı.

Bunun yanı sıra enflasyon ve kur artışı, orta ve alt gelir gruplarını daha çok etkiledi. Mart 2022 itibarıyla 1 yıllık sürede zengin kesimin varlıkları 2 trilyon 690 milyar liradan 4 trilyon 310 milyar liraya çıkarken bu artışın 705 milyar lirası kur artışı nedeniyle DTH mevduattan, 350 milyar lirası mevduattan, 183 milyar lirası altın mevduatından, 106 milyar lirası hisse fiyatı artışlarından ve 200 milyar liradan fazlası ise fonlardan geldi.

Borçları 200 milyar lira artan orta ve alt gelir grubundan vatandaşların borçlarının 120 milyar lirası kredi kartı borcu, 75 milyar lirası ise ihtiyaç kredilerden oluştu.

merkez bankası verileri 1 yılda zengin servetine servet fakir borçlandı finansal istikrar raporu