Molla Rejimi Güney Azerbaycan Türklerine Ceza Yağdırdı

TAKİP ET

İran'ın faşist molla rejimi Güney Azerbaycan Türklerine yönelik baskılarını sürdürüyor.

İran'ın faşist molla rejimi, Güney Azerbaycanlı milli aktivistlere yönelik baskılarını her geçen gün artırarak sürdürüyor.

Şuşa'nın Ermeni işgalinden kurtarıldığı II. Karabağ Savaşı esnasında Güney Azerbaycan'ın Erdebil şehrinin Ceral Parkı'nda Azerbaycan Cumhuriyeti'ne destek için gösteri düzenleyen Türk aktivistler Fars polisi tarafından gözaltına alınmıştı.

Güney Azerbaycanlı gazeteci Mesut Haray'ın haberine göre gözaltına alınan Türk aktivistlere molla rejiminin sözde Erdebil 2. Ceza Mahkemesi 102. Şubesi tarafından 180 ay hapis ve 888 kırbaç cezası verildi.

Kararda İran takvimine göre 8 Ekim 1400 tarihli kararda Hossein Balahani, Asgar Ekberzade, Mostafa Parvin, Morteza Parvin, Moctaba Parvin, Hamed Haydari, Mohammad Colani ve Saccad Colani 7'şer ay 16 gün hapis ve 74'er kırbaç cezasına çarptırıldı.

İran'ın Molla Rejiminin Güney Azerbaycan Türklüğüne Düşmanlığı

Bölgenin en büyük göllerinden biri olan ve Van Gölü'ne yalnızca 150 kilometre mesafede bulunan Urmu Gölü'nü besleyen nehir ve ırmaklara İran rejimi tarafından inşa edilen barajlar nedeniyle Urmu Gölü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Tahran rejiminin maksatlı olarak gerçekleştirdiği politikalarla yok etmek istediği Urmu Gölü ortadan kalkarsa, Göl'ün doğrudan ya da dolaylı olarak beslediği on milyona yakın Türk topraklarını terk etmek zorunda kalacak.

İran'ın faşist molla rejimi, Güney Azerbaycan'da Türklerin ana dillerini kısıtladığı gibi, bu yönde çalışmalar yapan Türklere yönelik de baskıcı politikalar izliyor. Ayrıca Türk kadınlarının din ve vicdan hürriyetini mütemadiyen çiğneyen İran'ın polisleri geçtiğimiz günlerde yasaya uygun biçimde örtünmedikleri gerekçesiyle Türk kadınlarını yerlerde sürüklemişti.

Bunun yanında İran rejimi, Kürtçü teröristlerin bölgedeki Türklere yönelik saldırılarına göz yumuyor. Geçtiğimiz günlerde birkaç yüz kişilik bir terörist grup Sulduz kentine bağlı Saksıtepe köyünü basarak Türk ailelere saldırmış, Türk aileler köylerini bırakıp kaçmak zorunda kalırken bu ailelerin evleri patlayıcılarla yıkılmıştı.

Molla Rejimi Güney Azerbaycan Türklerine Ceza Yağdırdı