Moody's, Türk Bankalarını Uyardı: Kredi Notları Olumsuz Etkilenecek

TAKİP ET

Moody's, Naci Ağbal'ın atandıktan sadece dört ay sonra, faiz artırımının ardından görevinden alınmasının Türk bankalarının kredi notunu olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, haftalık kredi görünümü raporunu yayımladı.

Raporda, Türkiye'de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın 200 baz puan faiz artırımı sonrasında görevden alınmasının bankaların notları açısından negatif olduğuna dair bir yorum yapıldı.

Reuters'in haberine göre kuruluşun değerlendirmesinde, Ağbal’ın yerine faiz artırımlarının enflasyona katkı yaptığını savunan Şahap Kavcıoğlu’nun atandığı hatırlatıldı. Atamanın yatırımcı güvenine hasar verdiği ve bankaların piyasa fonlamasına erişimini zorlaştırdığı savunuldu.

Söz konusu raporda, Ağbal’ın göreve gelmesinin ardından yaptığı 875 baz puan faiz artırımı ile Türk Lirası'nda yüzde 18 değer artışı yaşandığı, bu durumun bankaların yıl başında, Çin virüsü salgınının başından beri erişimde zorlandıkları orta vadeli ve bağlı finansman piyasasına yeniden erişmelerine imkan tanıdığı ifade edildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Global tarafından dün yapılan açıklamada da Türkiye ekonomisine ilişkin, "Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonundaki kırılganlık son yaşanan olaylarla daha da artabilir" değerlendirmesi yer almıştı.

Moody's uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu TCMB Merkez Bankası Naci Ağbal Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu