Morgan Stanley'den Deprem Raporu: Bütçe Açığında 15 Milyar Dolarlık Artış Olabilir

TAKİP ET

Morgan Stanley, 'Depremlerin potansiyel makro ekonomik maliyetleri' başlığıyla bir rapor yayımlayarak depremlerin ekonomik etkisini analiz etti.

Morgan Stanley, “Depremlerin potansiyel makro ekonomik maliyetleri” başlığıyla bir rapor yayımlayarak depremlerin ekonomik etkisini analiz etti. Dünya gazetesinin aktardığı habere göre banka, konut yıkımları kaynaklı maliyet için 24 milyar dolar tahmininde bulundu ve bu rakamın 38 milyar dolara ulaşabileceğine dikkat çekti.

Banka ekonomistleri, altyapı ve konut dışı yapı yıkımlarıyla birlikte, deprem felaketinin toplam maliyetinin 29 milyar dolar olacağı tahminini paylaştı. Ancak, bu rakamın 45 milyar dolar düzeyini de aşabileceğine işaret ettiler.

Raporda afet bölgesinin Türkiye’de sanayi üretiminde payının yüzde 5 civarında olduğu belirtildi. Bu nedenle çıktı kaybı kaynaklı dolaylı maliyetlerin milli gelirin yüzde 0,5 düzeyinde olacağı ifade edildi.

Raporda, yeniden inşa finansmanının ve makro ekonomik etkinin yönetilebilir olduğu ifadelerine yer verildi. Yeniden inşa ve başka afet yardımlarının bütçe üstünde milli gelirin yüzde 3,6’sına denk gelen 31 milyar dolarlık bir yük oluşturacağı tahmini yapıldı.

Banka, bu mali yükün yarısının artan veriler ve yurt içinden yapılacak bağışlarla karşılanmasını bekliyor. Ancak önümüzdeki iki yılda bütçe açığında 15 milyar dolarlık artış tahmininde bulundu. Yeniden inşa için yabancı yardım ve kredilerden beklenen tutar ise 5 milyar dolar seviyesinde öngörüldü.

Yeniden inşada kullanılacak malzemelerin ithalatı kaynaklı olarak cari açıkta ek 9 milyar dolarlık artış bekleyen banka, ek kamu borçlanması ve cari açık kaynaklı olarak önümüzdeki 2 yılda toplam 4 milyar dolarlık ek dış finansman ihtiyacının ortaya çıkacağına, kalan 6 milyar dolarlık borçlanma ihtiyacının büyük bölümünün ise Merkez Bankası ve bankaların tahvil alımlarıyla karşılanacağına dikkat çekti.

morgan stanley deprem bütçe yıkım enkaz milli gelir