Muhalif Lider Navalny'den Rus Hakime Sert Sözler: Kendinizi Küçük Düşürmekten Vazgeçin

TAKİP ET

Rus muhalif lider Navalny, devam eden davada hakimle sert bir diyalog gerçekleştirdi.

Moskova'da çıkarıldığı mahkemede 3.5 yıl hapis cezasına çarptırılan Rus muhalif lider Navalny, II. Dünya Savaşı gazisine iftira atmak ile suçlandığı mahkemede hakimle sert bir diyaloğa girdi. Navalny, II. Dünya Savaşı gazisinin de yer aldığı iftira dosyasını "kendisini taciz etmek ve itibarını sarsmak amacıyla sahte bir Kremlin halkla ilişkiler kampanyası" olarak nitelendirdi. 

Geçen yıl yapılan anayasa değişikliklerinde Putin'i desteklemek amacıyla yapılan tanıtım videosunda yer alan II. Dünya Savaşı gazisine iftira atmakla suçlanan Navalny, yaşanan durumu sert bir şekilde eleştirdi. Mahkeme salonunda video çekmenin yasak olmasına rağmen çekilen görüntülerin yandaş medyaya servis edilmesini eleştiren Navalny, "Normal bir gazeteciye de videoları alıp almadığını soralım" ifadesini kullandı. Hakim ise cevaben "Soru sormaya hakkınız yok" dedi.

Navalny, "Çok hüsrana uğradım. Bir tanığın sorularıma cevap veremediği her seferde duruşmayı durdurup sanığın mahkeme salonunu terk etmesine izin veriyorsunuz" şeklinde konuştu. Navalny'e kendisine yakın bir hesaptan hakim hakkında "ceza kanunu hakkında yetersiz bilgiye sahip olmak" ve "papağan gibi konuşmak" ifadelerinin paylaşılması sorulduğunda Navalny, "Kendinizi küçük düşürmekten ve bu siyasi tiyatroyu oynamaktan vazgeçin. Ayrıca bazı kurslar almanız gerektiğine de inanıyorum" şeklinde cevap verdi.

Rusya Soruşturma Komitesi, yapılan yorumların "II. Dünya Savaşı gazisinin şeref ve haysiyetini karalayan ve kasıtlı olarak yanlış aktarılan bilgiler" olduğunu savunuyor. Navalny bu davadan para cezası, hizmet cezası veya hapis cezası alabilir.

rus lider muhalif navalny hakim mahkeme sert sözler iftira dosya 2. dünya savaşı gazisi eleştiri yargıç diyalog