Murat Ülker'den Gıda Enflasyonunu Zincir Marketlerde Arayan AKP'li Cumhurbaşkanı'na Yanıt

TAKİP ET

Murat Ülker, gıda enflasyonuna zincir marketlerin neden olduğunu ileri süren AKP'li Cumhurbaşkanı'na yanıt verdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye yaptığı verimsiz ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada gıda enflasyonuna neden olarak zincir marketleri işaret ettiği sözlerine yanıt veren Pladis Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Erdoğan'ın açıklamalarını milletin aklıyla alay etmek olarak niteledi.

Gıda dahil tüm sektörlerde yaşanan enflasyonun Türkiye'nin planlama konusundaki büyük sorunlarından kaynaklandığını belirten Ülker, "Bir sene dağ-taş soğan dolu ertesi sene piyasada soğan yok. Marketlere yükleniyorlar. Marketçi alıp satıyor. Parasını üreticiye ödüyor. Yani milletin aklıyla alay etmeye lüzum yok. Herkes akıllı herkes bakkala gittiği zaman kim kaç para biliyor. Ve herhangi bir fahiş fiyat varsa asla satılmıyor öyle bir şey yok. Millet aptal mı? Biz yüzde 1 kazanıyoruz, bunu indirsek ne olur?" diye konuştu.

Türkiye'de resmi enflasyon rakamları ile üretici enflasyonu arasında korkunç bir fark bulunduğunu belirten Ülker, "Daha pahalıya alıp ucuza satabilen biri doğmadı. O dönem domates fiyatları indirildi. Sadece domatesten 35 milyon TL zarar ettik. Türkiye'de enflasyon yüzde 19 civarında, üretici enflasyonu ise yüzde 45. Yani aradaki fark aslında biz üreticilerin ne kadar fedakarlık yaptığının kanıtı" dedi.

Ya Bu Memleketin Planlamacısı Yok mu?

"Artık herkes TL'nin değerlenmesi için çalışması gerekiyor. Neden başkasının parasının değer kaybetmesini bekliyoruz. Ya bu memleketin planlamacısı yok mu? Market buradaki en zavallı kesim. Alıyor, satıyor. Desen ki, 'Aldığın fiyata satma' o zaman hakikaten Alaeddin'in cini lazım. 'Aldığın fiyata satmayacaksın.' Nasıl olacak bu iş?" diyen Ülker "Mesela ne oldu patateste. Patates hiç satılmadı niye? Patatesin çoğu bu hamburgercilerde, büfecilerde satılırdı. Bu satılmayınca dağ taş patates oldu. Şimdi tekrar açılıverince de, patatesler bozuldu tabi, patates yok oldu şimdi de. E tabi var yok yaparsan bunun fiyatı da aşağı yukarı oluyor" ifadelerini kullandı.

Şok marketler zincirini 2011 yılında satın alan Yıldız Holding'in bir dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Murat Ülker, halen Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

Murat Ülker'den Gıda Enflasyonunu Zincir Marketlerde Arayan AKP'li Cumhurbaşkanı'na Yanıt bu milletin aklıyla alay etmemek lazım etmeyin