Nebati: Reform Programımız Olmayacak, Takvime Bağlamayacağız

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, piyasaya "güven veren" açıklamalarına devam ediyor.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre basına kapalı bir toplantıda bugüne kadar alınan kredi garanti fonu (KGF) kredilerinin yüzde 70'inin yatırıma değil "yata, kata ve dövize gittiğini" belirten Nebati, "Alınan kredi yatırımlara gidecek" diye konuştu. 

Yeni ekonomik modelin bir takvim dahilinde ilerlemeyeceğini belirten Nebati, "Bir takvime dayalı program ilan etmeyeceğiz. Reform programımız olmayacak. Adımlarımızı sırayla uygulamaya koyacağız. Takvime bağlamayacağız. Atacağımız adımlar olgunlaştıkça Cumhurbaşkanı ilan edecek ve hemen uygulamaya girecek" ifadelerini kullandı.

Kamu bankalarının sermayelerine hazineden transfer yapılacağını belirten Nebati, "Kaynak aktarımı ile kamu bankalarının kredi imkânları genişleyecek. Kamu gelirlerine dayalı ve altına dayalı sertifika çıkarılacak. BOTAŞ gibi KİT’lerin gelirlerine dayalı hisse senedi çıkarılacak. Merkez Bankası aracılığıyla uzun vadeli repo uygulaması gündemde. Bu uygulamalarla tasarrufların artırılmasını ve Türk lirasının cazip hâle getirilmesi hedefliyoruz" dedi.

"Enflasyon Bir Süre Yüzde 40'lar Civarında Olacak"

Erdoğan'ın açıkladığı kur korumalı lira mevduatı sitemine şirketlerin de dahil edilmesiyle şirketlerin sahip olduğu 90 milyar doların 10 milyar dolarının çözülmesini beklediğini belirten Nebati, dolar kurunun düşeceğini söyledi.

Enflasyonun "bir süre yüzde 40'lar civarında olacağını" belirten Nebati, "Yaz aylarında bir miktar düşme olacak. Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 30’ların altına indirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

nureddin nebati reform programımız olmayacak takvime bağlamayacağız güven verdi