Nureddin Nebati'nin 20 Aralık Açıklamaları Dakikalar İçinde Çelişti

TAKİP ET

Hazine ve Bakanı Nureddin Nebati, dakikalar içerisinde TCMB'nin 20 Aralık gecesi hem 7 milyar dolar sattığını hem de doğrudan müdahale olmadığını iddia etti. Kafalar karıştı.

A Haber'e konuk olan Hazine Bakanı Nureddin Nebati, 20 Aralık günü Erdoğan'ın kur korumalı Türk lirası mevduat modelini açıklaması sonrasınnda bireylerin döviz bozdurmaya başladığını iddia etti.

Canlı yayında önce "Asla gece dolar satılmadı. Kamu Bankaları devreye girmedi. Hiç kimse devreye girmedi. Bireysel satıcılar devreye girdi. Birbirleriyle yarıştılar" diyen Nebati, dakikalar sonra "Piyasaya 40 milyar dolar sürüldüğünü iddia ediyorlar. 40 milyar dolar nasıl olur? O gece Merkez Bankası 7 milyar dolar müdahalede bulundu. Tüm kamu ve kurumları her türlü enstrümanı kullanmakla mükelleftir. Merkez Bankası'nın müdahalesi varsa pazartesi belli olur" ifadelerini kullandı.

Farklı rakamlar telaffuz edilse de 7 milyar doları aşkın Merkez Bankası rezervinin kamu bankaları eliyle arka kapı yoluyla satıldığı ortaya çıkmıştı. Bu satış, Merkez Bankası rezervlerine yansıdı. TCMB'nin net dış varlıkları 5,9 milyar dolar seviyesinden süratle eksi 5,1 milyar dolara indi. Yapılan doğrudan müdahale Reuters ve Financial Times gibi uluslararası medya temsilcilerinin yayınlarına konu oldu. 

Piyasaya 'Agresif' Müdahale Edilmiş: TCMB'nin Döviz Rezervleri Çakıldı

Reuters: Erdoğan'ın Konuşması Sonrası Kamu Bankaları Yüklü Miktarda Dolar Sattı

 

Babacan: Kamu Bankalarının Yoğun Şekilde Döviz Sattığı Konuşuluyor

nureddin nebati hazine ve maliye bakanı döviz dolar merkez bankası kamu bankaları