Öğretmenler İntihar Ediyor

TAKİP ET

Atanamayan öğretmenler hayatta kalma mücadelesini bir bir kaybediyor.

2021 yılı rakamlarına göre Türkiye'de atanamayan 460 bin öğretmen bulunuyor. Bu sayı, dünya üzerindeki 55 ülkenin nüfusundan fazla. Derin bir ekonomik buhran ile karşı karşıya olan ülkemizde yapmak üzere eğitim aldıkları mesleği icra edemeyen öğretmenler, hayatlarını sürdürebilmek için her türlü mesleği yapmak zorunda kalıyor. Çünkü zaten genç işsizliğin dorukta olduğu Türkiye'de emek, en değersiz günlerini yaşıyor. Eğitimciler ise Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında halihazırda 150 bin öğretmen açığı bulunduğunu belirtiyor.

Atanamayan öğretmenler, zorlukla geçinen ailelerine karşı duydukları sorumluluk ve toplumsal baskı nedeniyle intihara sürükleniyor.

Dün Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine bağlı Bağlarbaşı köyünde yaşayan Murat Kaya, kafasına tabancayla bir el ateş ederek intihar etti. 28 yaşında canına kıyan Murat Kaya'nın 4 yıldır atama bekleyen bir rehberlik öğretmeni olduğu bildirildi. Kaya, intihar notunu KPSS hazırlık kitabının üzerine bıraktı.

Kaya'nın intihar eden son atanamayan öğretmen olması herkesin temennisi, ancak o ilk değil. Daha önce 21 yaşındaki öğretmen Kevser Abdülkadiroğlu, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Bölümü'nü birincilikle bitirmiş, ancak atanamamıştı. Abdülkadiroğlu, hayatının baharında intihar etti.
 

AKP'li Yönetici: CHP'nin Bir Oyu Azaldı

Sosyal bilgiler öğretmeni Merve Çavdar, 2014 yılında üniversiteden mezun olmasına rağmen yıllar boyunca atanamamış ve iş bulma çabaları da sonuçsuz kalmıştı. Çavdar, 2018 yılının Nisan ayında evinden "İş bulmaya gidiyorum" diyerek çıktı ve bir daha geri dönmedi. Hayatına son veren Merve Çavdar'ın ardından AKP Esenler Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Şeyma Korkmaz, Türkçeden yana nasipsiz olduğunu gösteren bir imla ile "Demek ki ateist, deistmiş bu bayan. Gittiği yer de cehennemdir. Tabi Allah bilir ama görünen köy de kılavuz istemez yani. Bir de CHP'nin bir oyu daha azaldı" yorumunu yaptı.

Kasım 2021'de hayatına son veren İbrahim Yeşilbağ'ın ise askerden gelmesinin üzerinden sadece iki hafta geçmişti. Ailesinin kullanmadıkları gecekondu evinde kendisini tavana asan İbrahim Yeşilbağ, atanamayan bir coğrafya öğretmeniydi. Ölümünün ardından Yeşilbağ'ın cebinden 6 lira çıkmıştı.

Bundan başka Aydın Kuyucak'ta 33 yaşındaki atanamayan beden öğretmeni Alim Koç, Bursa Gemlik'te 26 yaşındaki Esra Temur, coğrafya öğretmeni Elif İşler, İzmir'de yaşayan sosyal bilgiler öğretmeni İsa Erdoğan gibi birçok öğretmen hayatına son verdi. Atanamayarak hayatına son vermek zorunda kalan öğretmenlerin adlarını tek tek saymak, hikayelerini tek tek hatırlamak imkansız, zira bu intiharların ardı arkası kesilmiyor. Ancak atanamayan öğretmenler yalnızca intihar ederek hayatını kaybetmiyor. Kısa bir süre önce 23 yaşındaki beden eğitimi öğretmeni Fedai Altun, çalışmak zorunda olduğu inşaatta elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti.

"Mülakata Hayır"

Kısa bir süre önce biyoloji öğretmenliği mezunu Sultan Fidan KPSS'de 1. olmasına karşın mülakatta elenerek atanamamış ve sınav sonuçlarını Twitter'da paylaşarak AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanlığına "Hangi kıstasa göre elediniz?" diye sormuştu.

"Kul Hakkı Nedir? Kul Hakkı Budur!"

Sultan Fidan yalnız değildi. Fidan'ın paylaşımının sosyal medyada binlerce defa paylaşılmasının ardından mülakat sistemi ile hakları yenilen öğretmenler arka arkaya paylaşımlar yaparak sınav sonuçlarını paylaşmaya başladı. "Mülakata Hayır" etiketiyle yapılan paylaşımlarda Sare Halıcı isimli bir felsefe öğretmeni sınav sonuçlarını "Gece gündüz çalışarak aldığım puanın onca emeğimin karşılığı!" ifadelerini kullandı.

Bu paylaşımı alıntılayan CHP Genel Kılıçdaroğlu "Kul hakkı nedir? Kul hakkı budur" dediği paylaşımda hakkı yenen gençlerle görüşeceğini açıkladı.


Bundan kısa bir süre sonra CHP Genel Merkezi'nde hakları yenen öğretmen adaylarıyla basın toplantısı yapan Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanlığına giderek hesap soracağını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine ulaşmaya çalıştıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "4 arkadaşımız bizim evlatlarımız, yani Türkiye'nin bugünü ve geleceği. Onlara özür borcumuz var; yapılan bu işlemler dolayısıyla. Fakat bırakın özür dilemeyi, yetkililere sabahtan beri ulaşamıyoruz. Bakan beye sabahtan beri ulaşamıyoruz. Bu haksızlığı o nedenle 84 milyonun duymasını istedim" demişti.


Randevu talebi reddedilmesine rağmen ertesi gün Milli Eğitim Bakanlığına giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bakanlığa alınmadı. Kılıçdaroğlu'nun gelmesi üzerine Bakanlığın kapısına asma kilit vuruldu.

Nabi Avcı: Öğretmenler İlgi Çekmek İçin İntihar Ediyor

Türkiye ciddi bir atanamayan öğretmen sorununa ev sahipliği yapıyor. Üniversitelerin plansız olarak yapılmasının ve eğitim fakültelerinin kontenjanlarının öngörüsüz olarak belirlenmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan bu sorun neticesinde öğretmenler hayatına son veriyor.

Öğretmenlerin canına kıymasına karşı ise ülkeyi yönetmekle sorumlu olan AKP'nin takındığı tavır, eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yorumuyla özetlenebilir:

"Teknik tabiri nedir bilmiyorum ama bunu bile söyleyip söylememekte tereddüt ediyorum, ‘gösterişçi intihar eylemi' diye bir sendromdan bahsediliyor. Aslında niyeti olmadığı halde etrafında ilgi uyandırmak veya ilgi çekmek veya isteklerinin yerine gelmesini sağlamak amaçlı."

öğretmenler intihar etti ediyor dosya haber nabi avcı atanamayan öğretmen mahmut özer akp chp mülakat tamgaturk