Otobüs Firmaları Kontak Kapatabilir

TAKİP ET

Akaryakıt zamları taşımacılık sektörünü zor duruma soktu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" şeklindeki fantastik ekonomi teorilerini neticelerini verdi.

Türk lirası tarihinin en değersiz seviyesine kadar inerken yıllık enflasyon TÜİK rakamlarına göre yüzde 70'i aştı, ENAGrup rakamlarına göre ise yüzde 160'ı geride bıraktı.

Verdik Yetkiyi, Gördük Etkiyi

Bunlara paralel olarak akaryakıt fiyatları bir yıl içerisinde neredeyse 3 katına çıktı. Bir yılda benzinin litre fiyatına yüzde 240, motorinin litre fiyatına ise yüze 286 zam yapıldı.

Ayrıca köprü ve otoyol işletmelerinin ücretlerinde yaşanan artış da hesaba katıldığında taşımacılık sektörü zor duruma düştü. Geçtiğimiz günlerde Manisa'da özel halk otobüsü şoförleri temsili olarak toplu taşımanın cenazesini kaldırdı.

'Ben Ekonomistim': Manisa'da Toplu Taşımanın Cenazesi Kaldırıldı


Sözcü'den Deniz Bilici Göçmen'in haberine göre 88 firmanın üye olduğu Otobüs İşletme Sahipleri Derneği'nden yapılan açıklamada ekonomik istikrarsızlığın tahammül seviyesini aştığı, fiyat artışları nedeniyle otobüslerin yenilenemez hale geldiği belirtilerek "Bu da beraberinde tamir-bakım masraflarıyla birlikte yüksek yakıt sarfiyatına, ayrıca üstesinden gelinemeyecek oranlardaki KDV ödemelerine sebebiyet vermektedir" denildi.

"Önlemler Artık Fayda Sağlamıyor"

"Sefer kısma, filo küçültme, personel azaltma, gider kısma gibi önlemler de artık fayda sağlamamaktadır" denilen açıklamada şu 4 talep öne sürüldü:

"1-Ücret tarifelerinde tavan fiyat uygulaması kaldırılmalı.

2-Bilet satışlarından elde edilen KDV'nin oranı %8'e çekilmeli.

3-Akaryakıtta uygulanan ÖTV'de muafiyet sağlanmalı.

4-Sigorta primlerinde en az % 50 indirim yapılmalı."

"Enkazın Altında Çok Kişi Kalır"

Taleplerinin karşılanmaması durumunda ayakta kalamayacaklarını belirten OİSD Başkanı Ayhan Kara, "Kaynak üretmeye çalışıyoruz ama bugünden itibaren bunu yapmamız mümkün değil. En az 150 milyon yolcu kapasitemiz var. Yüz binlerce kişi bu sektörden ekmek yiyor; otogarlar, yan sanayi; boyacısından muavinine kadar. Sektör çökerse enkazın altında çok şey kalır. Bu bir tehdit değil durum tespiti. Varlığımızı sürdürmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

otobüs firmaları kontak kapatabilir