Özel Haber | Erdoğan'a Yakın İşadamı Sıtkı Ayan'a Yaptırım: İran'ın Yaptırımları Delmesine Yardım Etti

TAKİP ET

Özel Haber | AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Sıtkı Ayan'ın adı ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları deldiğine yönelik açıklamalarla gündeme geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısında açıkladığı belgelerde de adı geçen Ayan hakkında ABD tarafından yaptırım uygulandı. Sıtkı Ayan ismi, geçtiğimiz yıllarda yayımlanan ve küresel siyasetin gündemine oturan Wikileaks belgelerinde de geçiyordu.

Bir süre önce partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "Man Adası" belgeleriyle hedef almış ve Erdoğan ailesinin söz konusu ada üzerinden gerçekleştirdiği ticari işlemlerin "vergi kaçırmak" olduğunu söylemişti. Kılıçdaroğlu, bu belgelerde adı geçen Sıtkı Ayan adlı işadamının Erdoğan'ın paralarını yurt dışındaki şirketlere aktaran isim olduğunu açıklamıştı.

Bunun yanı sıra AKP iktidarını sarsan ifşalarıyla uzun süre Türkiye'nin gündemini belirleyen ve BAE ile ilişkilerin onarılmasıyla bir süredir suskunluğa bürünen organize suç örgütü lideri Sedat Peker de Sıtkı Ayan ve Erdoğan arasındaki bağlantıya ilişkin sözler sarf etmişti.

Adı 17 Aralık Kayıtlarında Duyuldu

Geçtiğimiz yıllarda yayımlanan Wikileaks belgelerinde adı geçen Sıtkı Ayan, Fetullahçılarla AKP arasındaki çatışmanın doruğa çıktığı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından bir gün önce, yani 16 Aralık 2013'te Cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci yatırım teşvikiyle dönemin parasıyla 11,5 milyar lira değerinde bir yatırımla İran gazını Türkiye üzerinden Almanya'ya taşıyacak bir petrol boru hattı inşa edeceğini açıklamıştı. Daha sonra, bu işi yapacak olan şirketin Ayan'a ait Som Petrol AŞ olduğu ortaya çıkmıştı. İTO kayıtlarında 10 milyon lira sermayesi olduğu görülen şirket 12 yıl önce İran'la 1 milyar euro değerinde boru hattı inşası anlaşması yaptı. 

Erdoğan'ın Okul Arkadaşı

Yolsuzluk operasyonları sırasında ifşa olan ses kayıtlarında Erdoğan, Sıtkı Ayan'ın verdiği 10 milyon doları az buluyor ve "Kucağımıza düşecekler" diyordu. İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara İlahiyat Fakültesi mezunu olan Sıtkı Ayan ve şirketlerine, henüz birkaç gün önce ABD tarafından "İran'a yönelik yaptırımları deldiği, Devrim Muhafızları için petrol satışına aracılık ettiği ve para akladığı" gerekçesiyle yaptırım uygulandı.

Beyrut'ta İranlı Yetkililerle Buluştu

Sıtkı Ayan hakkındaki yaptırımları getiren bu iddialar, Politico'da imzasız şekilde yayımlanan uzun bir makale ile gündeme geldi. Söz konusu makalede yer alan bilgilere göre AKP iktidarı ile İran'ın faşist molla rejimi arasındaki iş birliğini yürütüyordu. 

WikiIran'da paylaşılan ve Politico tarafından incelenen yüzlerce belgeye göre Sıtkı Ayan, 22 Mart 2021 günü Beyrut'ta Summerland Oteli'nde İran'ın üst düzey askeri ve hükümet yetkilileriyle bir araya geldi. Politico'nun Sıtkı Ayan'ı "Erdoğan'ın sırdaşı" olarak nitelendirdiği görüşmede taraflar İran petrolünü Çin ve Rusya'daki alıcılara nasıl kaçırabileceklerini konuştu. 

İran'ın Yaptırımları Delmesine Yardım Etti

Erdoğan'ın lise arkadaşı Sıtkı Ayan'a geçtiğimiz perşembe günü ABD tarafından yaptırım uygulandı. ABD Hazine Bakanlığı, Sıtkı Ayan'ın yabancı alıcılarla İran petrolünün satışı için sözleşmeler yaptığını, bu petrolün sevkiyatını yürüttüğünü ve satışlardan elde edilen paranın aklanmasına yardımcı olduğunu açıkladı. 

Yaptırım kararının ardından Sıtkı Ayan ve Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorularına cevap vermedi. 

Gelir İran Destekli Terör Gruplarına Aktarıldı

Sıtkı Ayan'ın aracılık ettiği petrol satışı ve bu satıştan elde edilen gelirle İran'ın Ortadoğu ülkelerinde desteklediği "vekil güçler" olan terör örgütlerinin finanse edildiği öne sürülüyor. Batılı diplomatların açıklamalarına ve adı geçen WikiIran belgelerine göre faşist molla rejimi, Sıtkı Ayan'ın İstanbul merkezli ASB Grup'u üzerinden ABD yaptırımlarını deldi ve yaklaşık 1 milyar doları akladı. Bu parayla Ortadoğu'da İran adına savaşan paralı askerlerin ödemelerinin yapıldığı ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanınan Lübnan Hizbullahı gibi grupların finanse edildiği belirtiliyor.

Kudüs Gücü'nün Finansman Ağının Tepesinde İddiası

Söz konusu finansman faaliyeti "Kudüs Gücü" üzerinden yapılıyor. Batılı bir diplomat, "Sıtkı Ayan, şu anda Kudüs Gücü'nün Türkiye ve muhtemelen tüm dünyadaki en büyük finans ağının lideri olarak görev yapıyor" diye konuştu. 

Erdoğan Ailesine Milyonlarca Dolarlık Hediye

Molla rejimi için oldukça kritik olan Kudüs Gücü'nün finansman ağının tepesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oldukça yakın olduğu Sıtkı Ayan'ın yer aldığı iddiası, söz konusu haberi Türkiye siyaseti açısından da oldukça dikkat çekici hale getiriyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği Man Adası belgelerinin yanı sıra Malta'nın gizli mali kayıtlarına göre 2008 yılında "zengin bir hayırsever", Erdoğan ve ailesine 25 milyon dolarlık petrol tankeri "Agdash"ı hediye etmiş ve bu tankerin gizlenmesine Sıtkı Ayan yardım etmişti. Investigative Collaborations, söz konusu "yardımı" 2017 yılında rapor etti.

"Erdoğan'ın Bilgisi Olmadan Olmaz..."

Batılı diplomatlar, özellikle AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kardeşi Mustafa Erdoğan'la yakın bir ilişkisi olan Sıtkı Ayan'ın Erdoğan'ın bilgisi ve zımni onayı olmaksızın İran'la böyle bir ilişki kurabileceğine inanmadıklarını belirtiyor.  

"Türkiye Molla Rejiminin Nefes Almasını Sağlayan Vana İşlevi Gördü"

Washington merkezli düşünce kuruluşu Foundation for Defence of Democracies analisti Behnam Ben Taleblu, İran ve Türkiye arasındaki ilişkiyi kalıcı olarak görmeyi "aptallık" olarak nitelediği değerlendirmesinde "Fakat gerçekten de Türkiye, İran'ın geçmişte karşılaştığı yaptırım baskılarını atlatmasına yardım etti ve İran İslam Cumhuriyeti'nin nefes almasına yardımcı olan bir vana işlevi gördü" görüşünü savundu.

sıtkı ayan erdoğan yakın işadamı iran abd yaptırım delmesine yardım etti hazine bakanlığı politico