Özel Haber | Hacettepe Üniversitesi, Öğrencilerinin Bilgilerini Kimlere Sunuyor?

TAKİP ET

Hacettepe Üniversitesi'nin ders yoklaması yapmak için öğrencilerin kişisel bilgilerinin güvenliğini tehlikeye düşüren bir uygulama kullandığı ortaya çıktı. Öğrencilerin kişisel bilgilerinin böyle kullanılmasının Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı olduğu belirtiliyor.

Hacettepe Üniversitesi bir süredir geleneksel yoklama sistemini bir kenara bıraktı ve öğrencilerin derse katılımını bir "e-yoklama uygulamasıyla" ölçmeye başladı.

Ceviz Soft tarafından geliştirilen "E-Yoklama" adlı uygulama, öğrencilerin kişisel bilgilerine, hatta konumlarına dahi erişebiliyor.

Bu durumun Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı olduğu belirtiliyor.

Sadece "Ad" Erişimi İddiası: Peki Kazın Ayağı Öyle mi?

Google Play üzerinde yer alan bilgilere göre uygulama, kişisel bilgi olarak yalnızca kullanıcıların "adlarını" topladığını iddia ediyor.

Fakat uygulamayı kullanan öğrenciler, uygulamanın üniversitenin sistemine giriş için kullanılan kullanıcı adı ve şifreleri ile konum bilgilerine erişebildiğini, hatta cihazlarının bluetoothlarına dahi erişim sağlayabildiklerini belirtiyor.

"KVKK'ya Aykırı"

Olayın hukuki boyutuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan TamgaTürk avukatı Emir Gürbüz, "Bu yoklama sistemi Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırılığının yanı sıra bireysel hak ve özgürlüklere vurulmuş bir darbedir. Dijitalleşme furyası bireyler üzerinde tahakkümü beraberinde getirmektedir. Çin Virüsü ile mücadele önlemleri çerçevesinde insanları canlarıyla korkutularak hak ve özgürlüklerinin dokunulmazlığı gevşetildi. İnsanlarımız bu konuda bilinçsiz. Avrupa ve ABD bizden teknolojik olarak daha geri olduğundan dijitalleşemiyor değil, o ülkelerin vatandaşları haklarının bilincinde" diye konuştu.

"Böyle Uygulamalar Varken Çipe Gerek Yok" 

Çin Virüsü'ne karşı geliştirilen aşılarla insanlara çip takılacağına dair iddiaları hatırlatan Gürbüz, "İnsanlara çip takılacak gibi komplo teorileri sıkça dillendiriliyor ancak böyle uygulamalar varken çipe gerek yok. Elimizdeki telefonu kendi rızamızla birer çipe dönüştürüyoruz" ifadelerini kullandı.

hacettepe üniversitesi öğrencilerinin bilgilerini kime sunuyor yoklama uygulaması e-yoklama