Özgür Özel: Bildiğiniz Tüm Sure ve Duaları Okumakta Haklısınız

TAKİP ET

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bildiğiniz tüm sureleri, tüm duaları okumakta haklısınız çünkü geminin kaptanının kaptanlık belgesi yok" dedi. Özel konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Cumhuriyet ve parlamento tarihinin şüphesiz en unutulmayacak bütçelerinden bir tanesini yapıyoruz. Unutulmayacak olması aktarılan kaynaktan, büyüklüklerden, yarattığı umuttan ve beklentiden değil. Bütçenin görüşüldüğü dönem ülkede ve ekonomide yaşananlardan kaynaklanıyor. İlk kez bir bütçeyi hazırlayan, hatta gelip plan bütçe komisyonuna sunan bakan Genel Kurul’da yok. Hatta artık bakan değil. Bu bakandan önceki bakan, temelsiz, sebepsiz, şuursuz; bu ülkeye hiçbir faydası olmadığını bildiği bir ihtirasa ve bir dolu talimata itiraz etti diye, direndi diye hepimizin gözü önünde görevden alındı. Yerine bir başka bakan geldi. Yeni bakanı Meclis’ten tanıyoruz, şahsiyetine, kişiliğine söyleyecek bir sözümüz yok ancak ekonominin başına hiç ekonomi eğitimi olmayan bir bakan atandı.

Atandığı günden bugüne ekonomi ile ilgili söylediği tek doğru söz, ‘piyasalar güven ister’di. Bu doğru. Ama kendisinin bu göreve atanmış olması dahi bu güveni zedelemeye yetti arttı. Ekonomi eğitimi yok. Üç dönem milletvekilliği yaptı. Milletvekillerinin bakan olabildiği bir dönemde ekonomi bakanlığı için tercih edilmedi.

Bugün, Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizinde ekonominin başında, geminin dümeninde. Kaptan ama kaptanlık belgesi yok. Kaptan ama kaptanlık eğitimi yok. Kaptan ama kaptanlık tecrübesi yok. İçinde 84 milyonun olduğu bir gemide kaptan köşkünde ve bir adet olduğu üzere bu bütçede buraya çıkan AKP milletvekilleri, çok sayıda sure ve anlamını okudu. Haklısınız, bildiğiniz tüm sureleri ve tüm duaları okumakta haklısınız çünkü geminin kaptanının kaptanlık belgesi yok.

Cumhuriyet tarihinin en trajik bütçesiyle karşı karşıyayız. Bütçeler yapıldıktan sonra öngörülemeyen krizlerden dolayı bazen ek bütçeler talep edilebilir. Çok zaman oldu, hep Ekim ya da Kasım aylarında yapıldı. Bir kez 2001 krizinde Haziran ayındaydı. Ama daha bu bütçe görüşülürken daha kabul edilmeden Reuters Haber Ajansı’na, Saray’dan, hazineden, bürokrasiden birileri bir ek bütçe hazırlığı olduğu haberini sızdırdı. Bundan daha acemice bir adım, bundan daha kötü bir ekonomi yönetimi, bundan daha güvensizlik yaratıcı bir paylaşım düşünülemez. Ve bir itiraf! Durumun 2001 krizinden bile kötü olduğunu hazırlanan bütçenin önümüzdeki yılı şimdiden karşılayamayacağının bir açık itirafı."

özgür özel akp nureddin nebati