Para Basacak Paramız Yok: 50 Kuruşun Maliyeti 66 Kuruş

TAKİP ET

Döviz nedeniyle madeni para basımında kullanılan madenlerin maliyetlerinin fırlamasıyla 50 kuruşun maliyeti 66 kuruşa çıktı.

Dövizin süratle yükselmesi ile birlikte madeni para basımında kullanılan madenlerin maliyetleri de fırladı. Bu nedenle 50 kuruşluk bozuk paranın maliyetinin 66 kuruşa çıktığı bildirildi.

Durumu ortaya çıkaran CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, gazeteci Sertaç Eş'e yaptığı açıklamada "Darphane’nin enerji, personel ve diğer giderleri var. Merkez Bankası madeni para basımında ciddi zarar ediyor" şeklinde konuştu.

Özkan Yalım'ın çalışmasına göre 1 kuruşluk madeni paranın üretimi için 26, 25 kuruşluk madeni paranın üretimi için 39, 50 kuruşluk madeni paranın üretimi için 66 kuruş, 1 liralık madeni paranın üretimi için ise 79 kuruş değerinde bakır, çinko ve nikel kullanılması gerekiyor.

Bunun yanında piyasada 1 ve 5 kuruşluk madeni paraların bulunamaz hale geldiğini belirten Yalım, "Madeni paraları eritip içindeki madenleri ayrıştırarak satmak kârlı hale geldi. Bu yüzden Merkez Bankası hükümetin izlediği yanlış politikalar nedeniyle madeni para basımında zarar ediyor. Madeni paraları toplayan hurdacılar da kâra geçiyor. Kuruşları toplayıp erittikleri için piyasada yeterince kuruş bulunmuyor. Ayrıca maden kendiliğinden para olmuyor. Bunun için kurulmuş Darphane var. Orada çalışanlar var, harcanan enerji, personel ve diğer giderler var" ifadelerini kullandı.

Para Basacak Paramız Yok 50 Kuruşun Maliyeti 66 Kuruş