Piotr Matys: Merkez Bankası Bağımsız Olmadıkça Enflasyon Çözülmez

TAKİP ET

Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı AKP'nin yan kuruluşu haline getirme çabaları Türkiye ekonomisini perişan etmeye devam ediyor.

Erdoğan'ın geçtiğimiz gün katıldığı TRT yayınında "Faiz yükünü yatırımların, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için rahatlama dönemine girmiş olacağız. Çünkü bütün mesele maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır" demişti.

TCMB'nin enflasyon hedefi yüzde 5 olmasına rağmen Nisan ayında yüzde 17,14 olarak ölçülen enflasyon TÜİK'in Mayıs ayı raporunda yüzde 16,59 olarak açıklandı.

Rabobank Gelişen Piyasalar Kıdemli Kur Stratejisti Piotr Matys, Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığı bir durumda Türkiye'nin enflasyon canavarını yenemeyeceğini belirtti. Matys, "Türkiye'deki en güçlü insan, yüksek faizin enflasyona neden olduğu gibi geleneksel olmayan fikirleriyle para politikasına müdahale ettiği ve TCMB bağımsız davranamadığı sürece enflasyon sorunu çözülemeyecektir" dedi.

İngiltere merkezli faaliyet gösteren ekonomi danışmanlığı kurumu Capital Economics'in Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey ise Erdoğan'ın faiz indirimine gidileceğini düşündüren açıklamaları hakkında "Faiz indirimi yakın vadede gözle görünür bir ekonomik büyüme sağlayacaktır ama bu da enflasyonun yükselmesine ve enflasyon beklentilerinde öngörülebilirliğin daha da yitirilmesine yol açar" dedi. Tuvey, Capital Economics'in 2021 sonu Dolar/TL beklentisinin 9,5 olduğunu açıkladı. 

Piotr Matys Merkez Bankası Bağımsız Olmadıkça Enflasyon Çözülmez