Piyasaya 'Agresif' Müdahale Edilmiş: TCMB'nin Döviz Rezervleri Çakıldı

TAKİP ET

Döviz rezervlerimiz hafta başından bu yana süratle milyarlarca dolar eridi.

Financial Times'ın haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz varlıkları hafta başından bu yana süratle milyarlarca dolar düştü. Türk lirasındaki dramatik yükselişin, bu agresif müdahale ile geldiği anlaşılıyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın akıl dışı ideolojik saplantıları ile kontrol altına aldığı Merkez Bankasına yaptırdığı arka arkaya faiz indirimleri ile birlikte Türk lirası süratle değer kaybı yaşamış ve sonunda dolar kuru Türk lirası karşısında 18,30 seviyesine kadar yükselmişti.

Son olarak ise Erdoğan Türk lirası mevduat hesaplarının dövize endeksleneceği ve paranın yatırıldığı gün ile vade tarihi arasında döviz kurunda yaşanacak değer kazanımları nedeniyle mevduat sahibinin yaşayacağı kayıpların doğrudan hazine tarafından karşılanacağı bir program açıklamış ve sonrasında Türk lirası dramatik bir şekilde değer kazanmıştı. 18,30 seviyelerinden düşüşe geçen dolar 11,20 seviyesine kadar indi ve şu sıralarda 11,83 seviyesinden işlem görüyor.

Türkiye'nin Net Dış Varllıkları 6 Milyar Dolar Eridi

Türk lirası Erdoğan'ın açıkladığı kararla birlikte yükseldi. Ancak bu sırada FT'nin Merkez Bankası verilerinden aktardığı habere göre TCMB'nin net dış varlıkları 5,9 milyar dolar düşerek eksi 5,1 milyar dolara indi.

Oysa Merkez Bankası bu hafta boyunca herhangi bir doğrudan müdahale kararı açıklamadı. Müdahale iddiaları ise cevapsız bırakıldı. Ancak dış varlıklarda yaşanan korkunç erime, dolar kurunun düşürülmesi için büyük bir dolar rezervinin gözden çıkarıldığını gösteriyor.

Arka Kapı Müdahalesi

Uğur Gürses bu müdahaleyi "arka kapı müdahalesi" olarak niteledi. Financial Times'a konuşan ismini vermek istemeyen Londra merkezli bir analist ise haftanın ilk iki gününde 6,9 milyar dolara ulaşan bir müdahale yapıldığını hesapladığını ifade etti. Uzmanların tahminleri 5,5 milyar dolar ile 7 milyar dolar arasında değişim gösteriyor. Türk bankacıları ise bu müdahalenin Erdoğan'ın açıklamasını topluma iyi gösterme amaçlı agresif bir çaba olarak niteliyor.

Babacan da bu iddialara değinmiş ve "Cumhurbaşkanı'nın açıklamasıyla eş zamanlı olarak kamu bankalarının yoğun bir şekilde döviz sattığı konuşuluyor. 'Bak işte Erdoğan konuştu, kur düştü' algısının yaratılmaya çalışıldığıyla ilgili kuvvetli iddialar var. Bankacılar bunu daha iyi biliyor, izliyor. Eğer bu doğruysa, 'Bak Cumhurbaşkanı bir konuştu, kur düştü' dedirtmek için kamu bankaları cayır cayır bu dönemde eğer döviz satıyorsa birilerinin çıkıp bunu açıklaması lazım. Bankacıların arasında yoğun bir şekilde dün geceden beri bunlar konuşuluyor" demişti.