Prof. Dr. Refet Gürkaynak'tan Dövize Endeksli Mevduat Yorumu: Bu Hazineyi Batırır

TAKİP ET

Prof. Dr. Refet Gürkaynak AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "dövize endeksli mevduat" kararını değerlendirdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın aldığı "dövize endeksli mevduat" kararını değerlendiren Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Refet S. Gürkaynak Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda "Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı. MB %14 ile para vermeye devam edecekse bu da işe yaramaz. Temel iktisat ile kavgaya girip bütün ülkenin kafasını gözünü yardırdılar" dedi.

BDDK'nın kur hareketlerindeki "olumlu seyri manipüle etmeye yönelik girişimlerde bulunan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacağına ilişkin açıklamayı değerlendiren Gürkaynak, "Birkaç saat öncesine kadar liranın değer kaybetmesi ekonomi modelinin parçasıydı, düşük faiz yüksek kur cari açığı kapatacak, bizi Çin yapacaktı. Şimdi liranın değer kazanması olumlu seyir olmuş. 1984" ifadelerini kullandı.

"Burada işe yarayabilecek iki politika var. Biri MB'nin faizini ciddi şekilde artırması. Diğeri politika faizini artırmıyorum ama fonlamayı azaltıyorum, likiditeyi tayınlıyorum demesi. O da bankaları TL likiditesi için birbirleriyle yarıştırıp fiilen kuvvetle faizi artırır" diyen Gürkaynak, "İkisi de Hazine'ye olmadık yük bindirmeyecekleri için dövize endeksli mevduattan daha iyi. İkisinin de kalıcı olacağına güvenilmeyeceği için yeterince iyi işe yaramazlar ama bundan daha faydalı olurlar" değerlendirmesinde bulundu.

Dövze Endeksli Mevduat Hazineyi Batırır

Gürkaynak YouTube hesabından yayımladığı "Dövize endeksli mevduat ve olası sonuçları" başlıklı videosunda bu girişimin hazineyi batırabileceğini belirterek şunları söyledi:

"İnsanlar bu böyle gitmeyecek derse, kur fırlarsa eğer o zaman hazine çok büyük bir ödeme yapmak zorunda. Sadece faiz indirimi yapmış olsaydınız bunun hazineye doğrudan etkisi hazine ne kadar borçlanıyorsa o kadar borçlanmayı artık artmış olan faizle yapması. Ki Merkez Bankası kendi faizini artırdığı zaman hazinenin borçlanma faizi azalıyor, memleket biraz hale yola girdiği için.

Biz eğer 'Bu iş patlar abi' deyip dövize hücum edersek ve döviz yukarı doğru uçar giderse, daha yeni oldu, gördük böyle olduğunu, o zaman bu hazineye inanılmaz bir yük bindirecek. Mevduat faizi de ki yüzde 20. Kur da ikiye katlandı yüzde 100. Aradaki yüzde 80'i kadar kaynağı hazine o mevduat sahibine aktarmak zorunda. Hazine bunu nereden çıkartacak? Bu hazineyi batırır.

Her hazine batmadan önce Merkez Bankasına yaslanır. Merkez Bankasından o kaynağı çıkartmaya çalışır. Merkez Bankasından böyle bir lira çıktığı zaman o kuru uçurur. Ha demek ki ben kurun uçmasını bekleyip buraya doğru gidersem hazinenin davranışının kendisi kuru uçuracak."
 

refet gürkaynak ekonomi döviz endeksli mevduat recep Tayyip Erdoğan