Prof. Dr. Veysel Ulusoy'dan Dikkat Çekici 'Net Hata Noksan' Yazısı
Fatih Altaylı'nın Körfez ülkelerinden büyük miktarda nakit getirileceğine dair yazısının ardından ENAGrup yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Bir garip cari açık" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Gerçek Gündem'deki köşesinde kaleme aldığı yazısında Ulusoy, Merkez Bankası'nın ödemeler dengesi istatistiklerine göre Temmuz ayı itibarıyla cari açığın 7 ayda 36,7 milyar dolara çıktığını yazdı.
1,4 trilyon dolar potansiyel GSYH'ye sahip Türkiye'de 36 milyar dolarlık cari açığın "lafının bile olmaması gerektiğini" belirten Ulusoy, "Girdi ve teknoloji transferinde ithalata bağımlılığı hiç değişmeyen, ithal ikamesini yapısal olarak çözmeyen ekonomimizde hikâyenin bir de başka tartışılması gereken noktası var. Bu nokta ise dar anlamıyla cari açık olmadan büyümenin sağlanamaması ya da yapışkan hale gelmiş bir vurdumduymazlıktır" dedi.
Net Hata Noksandaki Dikkat Çekici Yükseliş
Prof. Hakan Kara'nın yayımladığı cari açık grafiğini aktaran Ulusoy, net hata noksan miktarındaki oynaklığı vurguladı ve şu ifadeleri kullandı."Bu oynaklık ve davranış bozukluğu esasında çok gariplikler içeriyor. Bunların başında cari açık içindeki 'net hata noksan' kaleminin davranışı gelmektedir.
"Net Hata Noksan Saç Baş Yolduracak Niteliğe Büründü"
İstatistiksel veri analizi ve ekonometrik nedensellik modellerinde hata payı çok ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış ve en fazla yüzde 5’lerde kabul görmüştür. Zaten bu yaklaşımlarda esas amaç da bu hata payını en düşük seviyeye getirmek olarak tanımlanmıştır.Bu hata son yıllarda cari denge hesabında saç baş yolduracak bir niteliğe büründü ülkemizde. Merkez Bankası verilerine göre son 7 aylık 36 milyar dolar cari açığın yanında, 24 milyar dolar kaynağı belirsiz bir dövizin ülkemize girdiği, bunun 5 milyarı aşkın bir kısmının ise sadece Temmuz ayında gerçekleştiğini görmekteyiz."
Veysel Ulusoy'un yazısının tamamını okumak için tıklayınız.