Rabia Naz Vatan Araştırma Komisyonu Raporu ''Rabia Naz Ölmedi, Öldürüldü'' Diyor 

TAKİP ET

Şüpheli ölümü üzerine araştırma başlatılan Rabia Naz Vatan için düzenlenen ''Rabia Naz Vatan Araştırma Komisyonu Raporu'' yayımlandı.

Giresun’un Eynesil ilçesinde yaşayan Rabia Naz Vatan, 12 Nisan 2018’de evinin önünde ağır yaralı olarak bulunmuş, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. 11 yaşındaki minik kız çocuğunun ölümüne 'çatıdan düşme' sebep gösterilmiş, Rabia Naz'ın dosyası kapatılmak istenmişti.

Kızının ölümünden şüphelenen ve olayın üstününün kapatılmasına engel olmaya çalışan baba Şaban Vatan, olayı aydınlatmak için elinden gelen her şeyi yapmış ancak acılı baba her defasında engellenmişti. Çocuğunun katillerinin bulunması için savaşan baba için gözaltı kararları çıkarılmış ve hatta 'akıl sağlığının yerinde olup olmadığı' hakkında soruşturma açılmıştı.

Üstünü Kapatmak İstiyorlar 

Minicik bir kız çocuğunun ölüm sebebinin ortaya çıkmaması için elinden geleni yapan siyasilere karşı direnen Şaban Vatan, olayı sosyal medyadan duyurarak ''Rabia Naz'a ne oldu?'' etiketiyle binlerce destekçi buldu. Küçük kızın katillerinin yargılanmasını isteyen Şaban Vatan, Rabia Naz'a siyah renkli Doblo marka bir aracın çarptığını, araç sürücüsünün dönemin Eynesil belediye başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun yeğeni olduğunu, araç sürücüsünü korumak adına yaralı haldeki Rabia Naz'ın bedeninin kaza mahallinden taşınarak evinin önüne getirildiğini ve çatıdan düşerek yaralandığı süsü verildiğini, ambulansla hastaneye götürülürken de ambulans kamerası kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığını söyledi. 

İddia üzerine Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı, görüntü iyileştirme programı kullanarak yaptığı incelemede Aralık 2019 tarihli raporuna göre Rabia Naz Vatan'ın olay günü giydiği elbisede lastik izi olduğunu tespit etti ancak bu bilgilere rağmen Rabia Naz dosyası çözüme kavuşturulmadı. 

Rabiz Naz'ın Götürüldüğü Metruk Bina Yıkıldı

Yaralı bedeni evinin önünde bulunan Rabia Naz'ın üzerinde talaş parçaları olduğunu gören Şaban Vatan, çocuğuna araba çarptıktan sonra geçici olarak yakındaki metruk bir binaya götürüldüğünü, burada üzerinde talaş parçaları bulaştığını, daha sonra evinin önüne getirildiğini iddia etti. İddiaya konu olan metruk binada savcılık talebiyle inceleme yapılınca binada bulunan talaş parçalarıyla Rabia Naz'ın üzerinde bulunan talaş parçaları eşleşti. Ancak metruk bina, savcılık tarafından keşif yapıldıktan kısa bir süre sonra tehlike oluşturduğu gerekçesiyle ilçe belediyesi tarafından yıktırıldı.

İntihar Etmiş Olma İhtimali Yok

Olay yerinde keşif yapan savcılık, kum dolu bir çuvalı binanın çatısından atarak o yaşta ve o ağırlıkta bir çocuğun hiç ses çıkarmadan ve bina önündeki 4.90 metrelik çatıya çarpmadan yere düşmesinin mümkün olamayacağını ve bu sebeple Rabia Naz'ın çatıdan atlamış olamayacağı yani intihar etmediğini bildirdi.

Ayrıca Rabia Naz'ın otopsi raporunda ölüm nedeni yüksekten düşme değil, "Bedensel travmaya bağlı kemik kırıkları ile birlikte iç organ yaralanması" olarak geçti.

Rapor İhmaller ve Eksikliklerle Dolu

Rabia Naz Vatan için düzenlenen Rabia Naz Vatan Araştırma Komisyonu Raporu'nda şüpheli ölümün üzerinin kapatıldığı açıkça belirtilirken raporda yer alan maddeler dikkat çekti.

Raporda yer alan maddeler şu şekilde:

- Rabia Naz Vatan’a olay sonucunda bedeni üzerinde yapılan ilk incelemeler sonucunda, vefatının şüpheli olabileceği sebebi ile şüpheli ölüm bildirimi yapılmış ve savcılık inceleme başlatmıştır.

- Rabia Naz Vatan’ın vefatı sonrasında ölüm sebebinin net olarak belirlenememesi, soruşturma sürecinin uzun sürmesi ve dosyanın eksik incelemeyle kapatılacağı şüpheleri üzerine baba Şaban Vatan sosyal medyadan durumu duyurmuştur. Şaban Vatan etkili bir soruşturma yürütülmediği ve delillerin bilinçli biçimde karartıldığı iddiası ile sosyal medya üzerinden durumu anlatmış, bu olay kamuoyu tarafından ciddi şekilde tartışılmaya başlanmıştır.

- Haber yapmak isteyen gazeteciler gözaltına alınmıştır.

- Görele Cumhuriyet Savcılığı ise 16 Temmuz 2020 tarihinde soruşturmasını tamamlamış ve kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermiştir. Müşteki avukatları tarafından 30 Temmuz 2020 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığı kararına itiraz edilmiş, 17 Ağustos 2020 tarihinde Giresun Sulh Ceza Hakimliği tarafından bu itiraz kesin olarak reddedilmiş ve olağan kanun yolları tükenmiştir.

- Lehe ve aleyhe olan delilleri toplayarak muhafaza altına almakla yükümlü olan savcının, olay gecesi şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçmesine karşın Rabia Naz’ın kıyafetlerinin ailesine teslimi talimatı vermesi, inceletmeye göndermemesi sonucu süreçte delillerin niteliğindeki bozulmalar, olayın olduğu andan itibaren yedi ay sonra yapılan keşfe kadar olay yerine hiç gitmemesi, savcılığın sorumluluğunu tartışılır kılmaktadır.

- Ayrıca dosyaya sonradan atanan 16 Temmuz 2020 tarihli Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı veren savcı olay yerine hiç gitmemiştir.

- İncelenen dosya, tüm raporlar, görüşülen kişiler ve Adli Tıp doktorları sonucunda dosyadaki eksiklikler ve ihmaller sebebiyle Rabia Naz Vatan’ın ölümünün yüksekten atılma, itilme, kaçma, düşme veya araç çarpması sonucu gerçekleştiğine dair kesin bir kanaat belirtmek mümkün olmamıştır. Eksikliklerin giderilmesi gerektiği, Rabia Naz Vatan’ın ölümünün şüpheli ölüm olduğu ve Görele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen ‘Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar’ın yerinde olmadığı ve Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünün aydınlatılması için soruşturmaya devam edilmesi gerektiği kanaatimizdir.

- Müteveffanın yaşadığı evdeki odasında, odanın kapısı kapatılarak dört polis tarafından arama yapıldığı, söz konusu aramada dosyada adı geçen günlüğün bulunamadığı tutanaklardan görülmüştür. Daha sonra günlüğü bulan ekip tarafından günlük incelendiğinde bazı sayfalarının yırtık olduğu görülmüştür. Apartmanda, terasta ve evde parmak izi ya da ayak izi incelemesi yapılmamış, merdivenler bazı komşular tarafından inceleme yapılmaksızın temizlenmiştir. Evde ve çatıda inceleme yapılana dek, eve ve apartmana girişler yasaklanmasına rağmen eve ve apartmana giriş çıkışlar devam etmiş, evde ve apartmanda insanların mevcudiyetinin devam ettiği dosya içerisindeki evraklardan görülmüştür.

- Rabia Naz’ın kamera görüntülerinde sırtında olduğu görülen çanta, olay yerinde, hastanede ve gece saat 23.00 civarlarına kadar olay yeri çevresinde bulunamamıştır.

Rabiz Naz'ın Otopsi Raporu 

• Sol ön ayak bileği medyal yüzde 15x5 cm ebatında açık kırık ,
• Sağ ayak bileği medyal yüzde 5 cm açık kırık,
• Sol bacak arka yüzde 2 cm geçmeyen çok sayıda abrazyon bulunduğu,
• Sırt bölgesinde herhangi bir yaralanma olmadığı,
• Genital bölgenin doğal konumda olduğu, herhangi bir patolojik bulgu
bulunmadığı,
• Anal bölgede herhangi bir patalojik veya ekimotik duruma rastlanmadığı
• Ayaklarda açık kaynaklı kırıkta kanamanın olması gerekenden çok daha az
olduğu,
• Vücudunda sürüklenmeye veya yüksekten düşmeye ilişkin başka bir bulgu
olmadığı bağlı bir iz bulunmadığı, tespit edilmiştir.

Kişinin ölümünün genel beden travmasına bağlı omur, kalça ve etraf kemik kırıklarıyla birlikte iç organ yaralanması sonucu meydana gelmiş olduğunun tespit edilmiştir. 

Sonuç

- Dosya üzerinden yaptığımız incelemeler neticesinde, soruşturma aşamasında yukarıda yazılı olan oldukça yüksek sayıda eksiklik tarafımızdan tespit edilmiştir. Bu eksiklikler maddi gerçeğin ortaya çıkmasını oldukça güçleştirmiştir. Eksikliklerin çok fazla olması ve soruşturma aşamasında ilgili kamu görevlilerinin gelişigüzel davranması göz önüne alındığında delillerin kaybolması, eksik toplanması bakımından kasıt olduğu ve maddi gerçeğin ortaya çıkmasının engellenmiş olabileceği şüphesini doğurmaktadır.

- Rabia Naz’ın düşme, atlama, itilme, araç kazası veya sair nedenlerle nasıl gerçekleştiğinin tespitinin yapılması için eksikliklerin giderilmesi gerektiği, Rabia Naz Vatan’ın ölümünün şüpheli ölüm olduğu ve Görele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen 16.07.2020 tarihli Kovuşturmaya Yer Olmadığına dair kararın yerinde olmadığı ve Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümünün aydınlatılması için soruşturmaya devam edilmesi gerektiği kanaatimizdir.

Rabia Naz'a Ne Oldu?

11 yaşında bir çocuğunun ölümünün üzerine siyasi kaygılar güdüldü ve olayın üstü kapatılarak, hayatını kaybeden bir çocuğun ölüm nedenini araştırmak isteyen herkes engellendi.

Görgü tanıklarının ifadelerine ve delillere rağmen soruşturma gerektiği gibi yürütülmedi ve Rabiz Naz'ın katilleri korundu.

Görevli savcı olay yerine gitmeye bile tenezzül etmeyerek dosyayı kapatmak istedi. 

2018 tarihinden bu yana çocuğu için savaşan baba suçlanarak 'akıl hastanesinde yatmış' gibi gösterildi.

Yıllar süren ''Rabia Naz'a ne oldu?'' mücadelesinde makam mevki sahibi insanlar ve akrabaları zarar görmesin diye küçücük bir bedenin cenazesi siyasi oyunların içinde kayboldu. 

 

Nuran Çal

Rabia Naz Vatan Araştırma Komisyonu Raporu savcı olay yeri ihmal şaban vatan