Restoran ve Kafe Esnafındaki İflas Oranı Yüzde 25'e Dayandı

TAKİP ET

Çin virüsü salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri olan hizmet sektörü içerisinde de en çok sarsılan grup, restoran ve kafeler oldu.

Türkiye'de 2 milyona varan personel istihdamıyla ve 120 bine ulaşan sayısıyla restoran ve kafeler salgının en sert vurduğu gruplardan biri.

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, hükümetin uyguladığı kısmi kapanmaların hizmet sektöründe iflasları artıracağına işaret ederek, restoran ve kafelerde yüzde 20'ye ulaşmış olan iflas oranlarının ramazan ve bayram sürecinde kapanmanın devam etmesi halinde yüzde 25'in üzerine çıkacağını belirtti.

Kısa Çalışma Ödeneği'nin iptali ile birlikte sektörün düştüğü sıkıntıları anlatan Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, "Günlük 50 TL’lik geçim desteğinin yetersizliği nedeniyle bu arkadaşlar ileriye iyimser bakamayıp sektörü terk ediyorlar. Özellikle 3 bin 600 gün sayısını dolduranlar işyerleri ile ilişkilerini koparıyor. Bu durum da şu anda büyük nakit sıkıntısı çeken işletmeleri çok zor durumda bırakıyor" ifadelerini kullandı.

Ümitlerini Ramazan Bayramı'nın bitimine sakladıklarını belirten Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ise, "Bayramdan sonra tamamen açılmayı bekliyoruz. Açılmazsa inanılmaz sıkıntıya girecek sektör. Bu süreçte de bizim sektöre özel bir teşvik lazım. Çalışanların 1.500 TL ile geçinmesi çok zor. Çalışanların yarısı bekliyor şu an. Yasaktan sonra destek gelmezse en az 300 bin kişi işiz kalabilir"